Warmtepomp staat enorm lang achter elkaar te draaien, is dat wel goed?

Je bemerkt dat de warmtepomp al uren en uren achter elkaar staat te draaien, wellicht al 18, of meer dan 24 uur. Je maakt je zorgen, gaat dat wel goed? Is dat wel goed voor de warmtepomp? Kost dat niet enorm veel elektriciteit dus geld?

In het kort

Laten we gelijk maar met het goede nieuws beginnen, sterker nog, er is geen slecht nieuws. Een warmtepomp die uren en uren achter elkaar staat te draaien, daar moet je als eigenaar héél blij mee zijn. Vele zullen jaloers op je zijn dat hij zo lang achter elkaar kan blijven draaien.

Als een warmtepomp uren en uren achterelkaar kan blijven draaien zonder dat het in huis warmer wordt, doet precies wat je van hem mag verwachten. Je huis verlies in het stookseizoen constant warmte, en dat verlies weet de warmtepomp precies op te vangen / aan te vullen. Die twee zijn dus precies in balans. Hoe mooi kan je het hebben?

Nee, dit niet erg voor de levensduur, sterker nog hoe minder hij in- en uitschakelt, hoe beter dit voor de levensduur is.

Nee, dit kost je niet heel veel energie, sterker nog, dit kost je juist heel wéinig energie. Als je korte in- en uitschakelperiodes zou hebben, van bijvoorbeeld één uur of minder, dan kost dat juist meer elektriciteit.

Verwarring vanwege cv-ketel ervaring

Mensen die zich zorgen maken om een warmtepomp die uren en uren achter elkaar staat te draaien, baseren hun zorgen op de ervaring die ze hebben met een cv-ketel.

Ze denken, als een cv-ketel maximaal een uurtje achter elkaar staat te "stoken", dan mag een warmtepomp ook maar een uurtje achter elkaar "draaien". Die redenatie is begrijpelijk, maar geheel verkeerd.

Een cv-ketel en een cv-warmtepomp hebben totaal verschillende eigenschappen en zijn daardoor totaal niet vergelijkbaar.

Waarom draait de cv-warmtepomp zo lang achter elkaar?

Daar zijn twee belangrijken redenen voor. Ten eerste is het rendement van een warmtepomp is pas na circa 15 minuten na de start optimaal. Wil je het maximale rendement uit de cv-warmtepomp halen dan moet deze liefst zo lang mogelijk achter elkaar "draaien".

Ten tweede, het vermogen van een cv-warmtepomp is, in vergelijking met een cv-ketel, veel lager. Was een cv-ketel vroeger vaak 24 kW of meer (en kon je daarmee "even snel het huis warm stoken"), een warmtepomp voor dezelfde woning heeft waarschijnlijk een vermogen van 8 kW.

Het vermogen van een (goed gedimensioneerde) cv-warmtepomp is "voldoende" om de woning op temperatuur te houden, en "met moeite" kan de woning "op temperatuur gebracht worden". Zo zal een nieuwbouwhuis dat in de winter wordt opgeleverd pas na een paar dagen op temperatuur zijn.

Heel bewust is gekozen voor dit beperkte vermogen van de cv-warmtepomp. Het is zéér onwenselijk wanneer het vermogen veel groter is dan noodzakelijk. De reden daarvoor is dat wanneer de cv-warmtepomp meer vermogen levert dan het afgiftesysteem kan afstaan, de cv-warmtepomp "zijn warmte niet kwijt kan" en daardoor snel afslaat en na een korte tijd zal hij weer aanslaan.

Dat frequent in- en uitschakelen wordt pendelen genoemd. En als je één ding niet wil hebben, of in ieder geval zo veel als mogelijk moet zien te voorkomen, is dat de cv-warmtepomp gaat pendelen.

Hoe langer, hoe beter

Wanneer je bemerkt dat je cv-warmtepomp al twaalf uur achter elkaar ingeschakeld is en zonder te stoppen "draait", dan moet je daar héél blij mee zijn. Dat betekent, normaalgesproken, dat de cv-warmtepomp goed gedimensioneerd is en dat hij op zijn zuinigst werkt. Daarmee zijn de energiekosten het laagst.

Hoe langer de cv-warmtepomp achter elkaar draait, hoe beter het is. Het is extreem, maar als de cv-warmtepomp aan het begin van het stookseizoen start met verwarmen en pas stop op het eind van het stookseizoen en in de tussentijd niet is gestopt, dan is dat een prachtige prestatie.

Aan/uit versus modulerende cv-warmtepomp

CV-warmtepompen waren vroeger allemaal van het type "aan/uit". Tegenwoordig zijn ze haast allemaal "modulerend", kunnen ze het vermogen beperken afhankelijk van de warmtevraag. Een aan/uit cv-warmtepomp zal daarom minder langdurig achter elkaar draaien (want het vermogen is dan meestal net te groot), terwijl een modulerende cv-warmtepomp zijn vermogen kan aanpassen, verlagen, waardoor deze precies het vermogen (warmte) afgeeft dat de woning op dat moment nodig heeft en daardoor zijn inschakelperiodes van meer dan een dag tot zelfs een aantal dagen heel normaal én positief.

Uitzondering op de regel

Een uitzondering zou zijn dat de cv-warmtepomp te krap bemeten is. Je woning heeft bijvoorbeeld behoefte aan een 8 kW cv-warmtepomp maar de installateur heeft een 5 of 6 kW model geïnstalleerd. In dat geval zal hij constant "op zijn tenen lopen" en als het buiten erg koud wordt, zal zeer waarschijnlijk het elektrisch verwarmingselement ingeschakeld worden. En dat is wat je eigenlijk helemaal niet wil hebben.

Bij een verkeerd afgestelde of verkeerd gedimensioneerde cv-warmtepomp bestaat de kans dat het elektrisch verwarmingselement veelvuldig ingeschakeld wordt waardoor de cv-warmtepomp wellicht twee keer (of meer) dan noodzakelijk elektriciteit gebruikt.


publicatie: 20231219

aanpassing/controle: 20240114

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >verwarming