Wanneer kies je voor een all-electric en wanneer voor een hybride warmtepomp?

Wanneer je een warmtepomp wil aanschaffen zal je een lastige beslissing moeten nemen. Koop je een hybride warmtepomp of een een duurdere all-electric warmtepomp? In dit artikel geven we je overwegingen mee die je kan gebruiken bij die keuze.
De informatie in dit artikel is alleen van toepassing op zogenaamde lucht/water warmtepompen. Wanneer je kiest voor een water/water warmtepomp betreft dit vrijwel altijd een all-electric warmtepomp en is de informatie op deze pagina niet relevant.
Introductie
Een van de allermoeilijkste keuzes bij de aanschaf van een warmtepomp is de keuze tussen een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp. Het meest in het oog springende verschil tussen deze twee is dat bij een hybride warmtepomp de cv-ketel aangehouden moet worden, dus ook je gasaansluiting. Bij een all-electric warmtepomp kan de cv-ketel definitief de deur uit en kan je ook het gas laten afsluiten. Hieronder zijn de voor- en nadelen, noem het de verschillende aspecten van een hybride- en all-electric warmtepomp in een overzicht weergegeven.
hybride warmtepomp | all-electric warmtepomp | |
---|---|---|
cv-ketel | moet blijven (voor warm water en om de warmtepomp te assisteren tijdens de allerkoudste dagen) | kan weg, heeft geen functie meer |
aanschafkosten | lager dan all-electric | hoger dan hybride |
operationele kosten | hoger: noodzakelijke kosten voor gas (tapwater en ondersteuning warmtepomp) zijn hoger dan wat elektriciteit kost als all-electric warmtepomp dit in zijn eentje doet; onderhoudskosten (en afschrijving) op twee apparaten (cv en warmtepomp); maandelijkse kosten voor het hebben gasaansluiting | lager: geen maandelijkse kosten voor de gasaansluiting, kosten voor gas vallen weg en daarvoor in de plaats komen lagere kosten elektriciteit, alleen onderhoud warmtepomp noodzakelijk |
warm water | levert huidige cv-ketel | grote boiler (die warm gemaakt wordt door warmtepomp) noodzakelijk |
wat te doen als cv-ketel vervangen moet worden? | nieuwe cv-ketel kopen of overgaan naar all-electric (maar lees zeker dit artikel om teleurstellingen te voorkomen) | n.v.t. |
duurzame oplossing | dit lijkt een tijdelijk oplossing, overgang naar all-electric in toekomst zeer waarschijnlijk | ja, toekomstvast |
overgang naar all-electric mogelijk? | nee (hybride moet ingeruild worden voor all-electric), tenzij een "all-electric ready" hybride warmtepomp is aangeschaft. Daarnaast vergt dit aanschaf van grote boiler voor warm water | n.v.t. |
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?
De keuze voor een hybride warmtepomp wordt meestal gemaakt om de initiële kosten zo laag mogelijk te houden én dat zonder verdere aanpassingen van het cv-systeem, je veel gas kan besparen. Een hybride warmtepomp is eenmaal goedkoper dan een all-electric warmtepomp. Maar deze kosten zijn zeker niet voor iedereen de doorslaggevende reden.
Zo heb je voor een all-electric warmtepomp meer ruimte nodig. De warmtepomp kan namelijk niet rechtstreeks warm water maken maar kan wel water in een grote boiler opwarmen. De inhoud van de boiler van 200-300 liter of meer zijn gebruikelijke waarden. En zoiets neemt veel ruimte in beslag. Daarnaast moet je, vooral in oudere woningen controleren of het gewicht van de boiler wel gedragen kan worden door de vloer waarop je hem wil plaatsen.
Tijdelijke oplossing die veel geld kost?
Wij proberen de bezoekers van onze website zo objectief mogelijk te informeren, we verkopen niets en hebben dus ook geen baat bij de aanschaf van een cv-warmtepomp, zie "over ons". We moeten echter bekennen dat we geen glazen bol hebben, en in de toekomst kijken kunnen we al helemaal niet.
Helaas heeft de toekomst wel de sleutel in de handen om de juiste beslissing te nemen om een hybride- of all-electric warmtepomp aan te schaffen. We zullen, als de toekomst geschiedenis is, de inhoud van dit artikel aanpassen.
Op basis van de kennis op het moment van schrijven willen we je het volgende ter overweging meegeven.
Gezien het beleid van de overheid dat we "van het gas af moeten" lijkt het logisch dat uiteindelijk de cv-ketel zal verdwijnen, maar zeker is dat niet[1].
Wanneer je besluit een hybride warmtepomp te kopen dan heb je er impliciet voor gekozen om je cv-ketel aan te houden. Die zorgt voor warm tapwater en als eventuele aanvulling op de verwarming op de koudste dagen van het jaar. Maar dat betekent ook dat je daarmee impliciet ook gekozen hebt om niet alleen nu maar ook in de toekomst de cv-ketel aan te houden. Ook wanneer je cv-ketel onherstelbaar defect raakt.
Als je overweegt om een hybride warmtepomp aan te schaffen, overweeg dan serieus om een "all-electric ready" hybride warmtepomp aan te schaffen. Die kan je eerst als hybride gebruiken en later inzetten als all-electric. Meer daar over in dit artikel.
All-electric: veel geld, minder zorgen
Eén ding lijkt als een paal boven water te staan, uiteraard op basis van de kennis op het moment van schrijven, als je de cv-ketel vervangt voor een all-electric warmtepomp zijn je energiekosten voor elektriciteit lager dan de gaskosten voor de cv-ketel. Je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over het moment dat je cv-ketel niet meer onder ons is. Want je hebt geen cv-ketel meer waar je je zorgen om hoeft te maken.
Omdat je all-electric bent (alles op elektriciteit) kan je ook de gasaansluiting laten verwijderen. Daardoor vallen de maandelijkse kosten voor alleen het hebben van een gasaansluiting weg.
Met een all-electric warmtepomp koop je dus een "rust" voor de toekomst.
Verder lezen
In het artikel wat is het verschil tussen een all-electric en hybride warmtepomp gaan we in op (nog meer) verschillen tussen een beide type warmtepompen.
- Op het moment van schrijven stuurt de Nederlandse overheid aan om "geheel gasloos" te worden. Daarmee zou op termijn geen enkele woning meer op gas verwarmd moeten worden. Aan de andere kant zien we door de overheid gesubsidieerde praktijkproeven waarbij woningen verwarmd worden met alleen waterstofgas. Daarnaast is er overeenstemming tussen overheid en de industrie bereikt om cv-ketels te gaan ontwikkelen die werken op aardgas waarbij dit gemengd is met 10% waterstof gas. Het zou dus best kunnen zijn dat op termijn er toch een bestaansrecht is voor een cv-ketel die op waterstofgas of een combinatie van waterstofgas met een andere gas werkt. Het grote voordeel van gas is dat het opslaan relatief goedkoop is, in tegenstelling tot de opslag van elektrische energie. Zo kunnen met overschotten in het elektriciteitsnet, die vooral zich voordoen op dagen met veel zonnestraling en/of veel wind, gebruikt worden om waterstof te maken door middel van elektrolyse ondanks dat deze omzetting een laag rendement heeft (veel verliezen kent). Maar beter van de beschikbare groene energie waterstofgas maken en opslaan voor later gebruik dan zonneparken of windmolens uit te schakelen vanwege een energieoverschot. Aan de andere kant raadt het gerenommeerde Frauenhoferinstituut het bijmengen van waterstofgas af en dat moet ook als een heel belangrijk signaal worden gezien (de toelichting voor dit negatieve advies valt buiten de beschouwing van dit artikel).
groeiscenario's hybride naar all-electric warmtepomp

In dit artikel bespreken we welke groeiscenario's beschikbaar zijn om van een hybride warmtepomp te migreren naar een all-electric warmtepomp, maar dan zonder desinvesteringen.
Verschil split warmtepomp versus monoblock

Wat zijn de verschillen tussen een split warmtepomp en een monoblock warmtepomp? Wanneer kies je voor de een en wanneer voor de ander?
Wat is de terugverdientijd van een cv-warmtepomp?

De terugverdientijd is afhankelijk van meer dan tien factoren. Welke dit zijn en hoe je de terugverdientijd kan uitrekenen vertellen we je in dit artikel.
Alles wat je wil weten over de thuisbatterij

Een artikel over de thuisbatterij die de belangrijkste aspecten behandelt met verwijzingen naar verdiepingsartikelen. Wist je dat er twee totaal verschillende thuisbatterijen bestaan, ieder met hun voor- en nadelen?
publicatie: 20230930
aanpassing/controle: 20240114
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie