Wat zijn de voordelen en nadelen van een warmtepomp?

monoblock warmtepomp nibe s2125
Monoblock lucht/water warmtepomp S2125 van Nibe

Een warmtepomp gebruikt weinig energie voor het verwarmen van je huis en zorgt voor een veel lagere energierekening. Maar een warmtepomp heeft helaas ook nadelen. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van een warmtepomp.

Introductie

Het voordeel van een warmtepomp, wij noemen dit liever een cv-warmtepomp, is dat deze je huis kan verwarmen maar veel minder energie verbruikt dan een gasgestookte cv-ketel. Dat zorgt voor een flink lagere energierekening. Maar er kleven ook nadelen aan de cv-warmtepomp. We hebben de nadelen per type cv-warmtepomp opgesomd. Als je niet bekend bent met de verschillende type warmtepompen, lees dan eerst dit artikel.

lucht/water warmtepomp (split)

De lucht/water warmtepomp is de meest geïnstalleerde cv-warmtepomp. Alle hybride warmtepompen (op een uitzondering na) zijn lucht/water warmtepompen. De reden dat dit type warmtepomp zo vaak aangeschaft wordt komt omdat het een relatief kleine investering vergt. En daar zijn we gelijk aan het eerste nadeel. Hoewel dit type het "goedkoopst" is, blijkt de "vanaf prijs" toch altijd nog 5000 euro te zijn.

buitenunit van een warmtepomp
buitenunit van een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp bestaat (vaak) uit twee delen. Een deel wat binnen en een deel dat buiten staat. Dat buitendeel wordt aan je gevel gehangen of ergens rond je huis geplaatst. Soms betreft het een aparte "doos" die door je dak steekt (als een zeer breed uitgevallen schoorsteen) en op zolder wordt geïnstalleerd. Dat maakt je woning er niet mooier op. Het kost ook ruimte.

Daarnaast maakt de buitenunit een brommend geluid. Als de buitenunit aan je gevel is gemonteerd (of op het platte dak staat) dan zal dat geluid ook je woning indringen. Het is geen hard geluid, vergelijk het met het geluid van een koelkast maar dan wel een stuk harder. In de nacht zou dat geluid storend kunnen zijn. Vandaar dat er ook nachtstand op zit. Dan maakt hij wat minder geluid, maar produceert hij ook wat minder warmte. Je kan hem natuurlijk ook in de nacht uitzetten.

Niet alleen neemt het buitendeel plaats in beslag, ook het binnendeel kost je ruimte. Bij een hybride lucht/water warmtepomp wordt deze (doorgaans) naast je cv-ketel gehangen. Bij een all-electric lucht/water warmtepomp komt dit binnendeel in plaats van van de cv-ketel geïnstalleerd. Het binnendeel heeft de afmetingen van een klein uitgevallen cv-ketel.

Bij een hybride warmtepomp zal de cv-ketel zorgen voor de verwarming van het bad/douchewater. Maar bij een all-electric warmtepomp vervalt de cv-ketel en moet ook een flinke boiler geïnstalleerd worden. Zo'n boiler heeft de afmetingen van een flink uit de kluit gewassen koelkast. Die ruimte moet je wel vlak naast het binnendeel hebben.

Soms moeten er bij een lucht/water warmtepomp nog extra aanpassingen gemaakt moeten worden.

lucht/water warmtepomp (monoblock)

monoblock warmtepomp op de grond naast het huis geïnstalleerd
een monoblock warmtepomp

Naast de lucht/water warmtepompen die uit twee delen bestaan (split) zijn ook monoblock lucht/water warmtepompen te koop.

De buitenunit en de binnenunit zijn bij een monoblock in één flinke kast geïntegreerd en worden meestal naast je huis op de grond geplaatst. Binnenkort zullen fabrikanten ook een monoblock op de markt brengen die op zolder geplaatst wordt en voor een deel door je dak heen steekt (het ventilator gedeelte).

De voor- en nadelen van deze monoblock versie zijn gelijk aan de hiervoor beschreven lucht/water warmtepomp (dus ook eventueel een extra boilervat). Alleen de monoblock heeft als voordeel dat je geen binnen-unit hebt, maar daar staat tegenover dat de cv-leidingen (geïsoleerd) door de muur naar het monoblock aangebracht moeten worden.

Soms moeten er bij een lucht/water monoblock warmtepomp nog extra aanpassingen gemaakt moeten worden.

Water/water (aardwarmte) warmtepomp

water/water warmtepomp van alpha innotec
water/water warmtepomp van Alpha Innotec

Nieuwbouwhuizen worden meestal uitgevoerd met een water/water warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte. Dit type cv-warmtepomp heeft als nadeel dat de kosten zeer hoog zijn. De cv-warmtepomp kost circa 12000 euro maar er moet daarnaast ook nog één of meerdere "putten" geslagen (geboord) worden. Die putten moeten minimaal vijf meter uit elkaar liggen. Een tuin met voldoende ruimte is dus een vereiste. Hoe diep die putten zijn (tot 100 meter per stuk is gebruikelijk) en hoeveel putten geboord moeten worden (twee of drie is gebruikelijk) is afhankelijk van de grootte van het huis, hoe goed deze geïsoleerd is en de samenstelling van de grond. Voor het boren komt er zeker nog 10.000 euro bij.

Het voordeel is dat dit type cv-warmtepomp is dat hij iets zuiniger dan een lucht/water of lucht/lucht warmtepomp. Je hebt ook geen buitenunit nodig, die buiten een brommend geluid maakt. Daar staat tegenover dat de cv-warmtepomp veel ruimte inneemt. Stapel in gedachte twee en een halve wasmachine op elkaar en je hebt een idee (bxdxh: ca. 60x70x190 cm). Deze cv-warmtepomp maakt ook een brommend geluid maar is aanmerkelijk zachter dan het geluid van een lucht/water warmtepomp. Het geluid is zo beperkt dat je rustig kan slapen terwijl de cv-warmtepomp aanstaat. Het geluid is iets harder dan van een flinke koelkast.

Dit type cv-warmtepomp vereist een 3-fase elektriciteitsaansluiting, ook wel krachtstroom genoemd. Als je dat nog niet hebt moet de meterkast aangepast worden.

Dit type cv-warmtepomp is eigenlijk alleen maar geschikt indien je gebruik maakt van vloerverwarming. Het gebruik van radiatoren is technisch mogelijk maar wordt nauwelijks toegepast.

Lucht/lucht warmtepomp

Dit type cv-warmtepomp is feitelijk een airco die ook als verwarming kan werken. Dit type bestaat altijd uit twee delen, een buiten- en binnenunit ook wel eens "split-airco" genoemd (maar dan een versie die je ook als verwarming kan gebruiken). Dat verwarmen kan dit type overigens zeer goed en gaat ook nog eens zeer zuinig om met energie. De aanschafkosten zijn relatief laag, voor 1500 euro heb je al een lucht/lucht warmtepomp.

Dan de nadelen. Als eerste, op dit type cv-warmtepomp wordt geen ISDE subsidie verleent. Als tweede nadeel noemen we dat dit type warmtepomp maar één ruimte/kamer verwarmt. Wil je meerdere kamers verwarmen dan moet je meerdere cv-warmtepompen aanschaffen of een "multi-split" versie kopen, die bestaat uit één buitendeel en meerdere binnendelen.

Net als een lucht/water warmtepomp moet je ergens de buitenunit kwijt. Vaak wordt dit aan een muur gehangen, maar het kan ook op de grond (tuin) gezet worden. Realiseer dat (meestal) op de gevel er buizen in een kabelgoot aangebracht worden om de buitenunit te verbinden met de binnendelen.

Het binnendeel maakt, in tegenstelling tot een radiator of vloerverwarming een beetje geluid. Het is het bekende geruis wat je ook hoort bij een airco (het is immers een airo alleen werkt hij nu andersom als verwarming). Dat betekent dat er ook een flinke luchtstroming ontstaat met warme lucht en dat kan soms wel storend zijn.

Het grote voordeel is dat een lucht/lucht warmtepomp een kamer heel snel kan opwarmen, veel sneller dan radiatoren. Daarnaast is hij erg goedkoop in gebruik, je energierekening zal dus lekker laag blijven.

Soms aanpassingen noodzakelijk

Realiseer dat bij lucht/water en water/water warmtepompen soms ook aanpassingen gemaakt moeten worden op je cv-installatie om de warmtepomp optimaal (lees: zo energiezuinig/goedkoop mogelijk) te laten functioneren. Heb je radiatoren, dan is het aan te bevelen om speciale ventilatoren onder de verwarming te plaatsen, of de radiator te vervangen voor een ander model die beter aansluit bij een cv-warmtepomp, de zogenaamde LTV-radiatoren (lage temperatuur verwarming radiatoren).


publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20240114

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >verwarming >warmtepompen