Is de aanpassing op je cv-installatie voor een warmtepomp terug te verdienen?

In dit artikel gaat het niet over de terugverdientijd van een warmtepomp, dat doen we in dit artikel. Het gaat hier om de terugverdientijd van de kosten voor aanpassingen van je cv-systeem die feitelijk nodig zijn bij de overgang van een cv-ketel naar een cv-warmtepomp, zoals het aanpassen van de radiatoren.

In het kort

In de vrijwel de meeste woningen is het zeer wenselijk, zo niet noodzakelijk, om aanpassingen te maken aan de cv-installatie als je overschakelt van een cv-ketel naar een cv-warmtepomp.

De kosten die daarmee gemoeid zijn laten zich op de wat langere termijn zeker terugverdienen. Wat de terugverdientijd is en hoe we deze berekenen bespreken we uitgebreid in dit artikel.

We kunnen niet de terugverdientijd in zijn algemeenheid te geven, mede omdat dit afhankelijk is van je gasverbruik / de mate van isolatie van je woning. Hoe slechter je woning is geïsoleerd, hoe sneller je deze investering terugverdient. Maar op basis van een voorbeeld met een fictieve woning wordt de terugverdientijd uitgelegd en kan je dit gebruiken om voor je eigen situatie de terugverdientijd uit te rekenen.

Realiseer dat door deze investering niet te doen, je besparingen misloopt, en in de toekomst zijn deze aanpassingen vrijwel onontkoombaar.

Welke aanpassingen in de cv-installatie zijn noodzakelijk?

Welke aanpassingen zeer wenselijk zijn, en waarom, hebben we in dit artikel beschreven. Maar in het kort gaat het om het vervangen van (een deel) van de radiatoren of convectors, het breder uitvoeren de hoofd cv-leidingen en als je vloerverwarming hebt, het vervangen van de vloerverwarmingverdeler. Hieronder stippen we deze onderwerpen kort aan.

Radiatoren - convectors

Waar naar gestreefd wordt is om de cv-watertemperatuur bij radiatoren of convectors op circa 35°C te krijgen waarbij de kamers toch voldoende warm worden. Bij die watertemperatuur werkt een cv-warmtepomp aantrekkelijk zuinig (het kan overigens nog beter) en verbruikt dan relatief weinig elektriciteit. Dus je zal min of meer proefondervindelijk moeten vaststellen tot hoever je moet gaan. Maar doorgaans is het vervangen van de bestaande radiatoren voor de dikkere type 33 versies (met dezelfde hoogte-lengte) voldoende.

CV-leidingen

Het aanpassen van de hoofd cv-leidingen is noodzakelijk omdat de cv-warmtepomp tot wel vier keer meer water per minuut door de leidingen heen stuwt in vergelijking met een cv-ketel. Als je die leidingen niet vervangt zal dat niet alleen leiden tot vervelende stromingsgeluiden, er kunnen zelfs andere vervelende geluiden ontstaan zoals een vervelende fluittoon. Daarnaast zal door de oude en te dunnen hoofd cv-leiding onvoldoende "vermogen verplaats worden" waardoor het mogelijk niet warm genoeg wordt, en ook dat is alleen maar op te lossen door de cv-watertemperatuur te verhogen. Dat is nou juist wat je niet wil, want dat kost rendement.

Daarom moeten de hoofd cv-leidingen vervangen worden voor leidingen met een grotere diameter.

Vloerverwarming

Mocht je vloerverwarming hebben en een hybride warmtepomp dan hoef je niets te vervangen. De huidige vloerverwarmingmengverdeler "met pomp" is dan precies het model die je nodig hebt omdat als de cv-ketel bijspringt het water 50°C of warmer wordt en dat mag niet rechtstreeks de vloer in. Vandaar de "mengverdeler" die het hete water van de cv-ketel mengt met koud cv-water dat retour komt uit de vloer.

Heb je een all-electric warmtepomp, of een "toekomstbestendige hybride warmtepomp" (all-electric ready hybride warmtepomp) waarbij de cv-ketel alleen nog maar gebruikt wordt voor het verwarmen van het water voor douche of bad, dan moet je de de huidige vloerverwarmingmengverdeler "met pomp" vervangen voor een een gesloten vloerverwarmingverdeler "zonder pomp". De kosten daarvan zijn circa 500 euro[1] voor een verdeler met 9 groepen.

De voorgestelde aanpassingen zijn niet heel concreet, bestaat het gevaar dat ik te veel en onnodig aanpas?

Het klopt, we geven in dit artikel niet exact aan "hoe ver je moet gaan" met het maken van aanpassingen. Dat komt omdat die aanpassingen een relatie hebben met de warmteverliezen van je woning en die zijn bij iedereen anders.

Wanneer de benodigde watertemperatuur op 36 of 37°C komt, dan is dat alleszins acceptabel. Mocht je het bij een watertemperatuur van 33°C al warm krijgen dan moet je dit niet zien als dat je té veel aanpassingen hebt gemaakt. Je moet juist daar heel blij mee zijn. Want dat betekent dat de warmtepomp het cv-water nog minder warm hoeft te maken. En iedere graad Celsius dat het water minder warm hoeft te worden zal een besparing opleveren van circa 2%. Dus te veel maatregelen is in dit kader haast niet mogelijk.

Welke kosten zijn gemoeid met deze aanpassingen?

Helaas is dit niet in zijn algemeenheid te zeggen. Maar veelal zullen de hoofd cv-leidingen, die verticaal tussen de verdiepingen lopen, vervangen moeten worden. Die zijn nu te dun en moeten vervangen worden door leidingen met een grotere diameter. De kosten van die leidingen zijn zeer bescheiden, maar de arbeidsuren zal de belangrijkste kostenpost zijn. We schatten in drie tot vier uurtjes werk voor een installateur. Dus reken maar uit.

Heb je in de woonkamer / op de begane grond radiatoren of convectors dan kan je ze wel vervangen voor grotere convectors eventueel met ventilatoren maar die zijn zeer kostbaar. Een veel goedkopere oplossing is om ze te vervangen voor "dikkere" radiatoren met dezelfde afmetingen maar dan van het type 33 die geven met overeenkomstige afmetingen haast evenveel warmte af dan de duurdere convectors terwijl ze vrijwel evenveel warmte afgeven.

Mocht het mogelijk zijn om de radiatoren ietsje langer en/of ietsje hoger uit te voeren dan de huidige dan heeft dat de voorkeur omdat ze dan net wat meer warmte kunnen afgeven. Een paneelradiator T33 van 50 hoog en 100 lang kost circa 440 euro[1] en een 50x150 cm kost 600 euro[1]. Dus voor veel woningen ben je voor de woonkamer met 1500 euro klaar.

Wat is de terugverdientijd van die aanpassingen?

Omdat ieder woning ander is kunnen we dit alleen maar (met benadering) berekenen door uit te gaan van een fictieve woning. Dat zal je toch houvast geven én je inzicht geven hoe je de terugverdientijd kan berekenen.

Dit zijn onze uitgangspunten:

  • de kosten voor de aanpassingen zijn:2500
  • het gasverbruik per jaar van de cv-ketel was 1400 m3
  • een kWu kost 0.28
  • de cv-watertemperatuur zonder aanpassingen zal 50°C bedragen
  • de cv-watertemperatuur met aanpassingen zal 35°C bedragen

Zonder de aanpassingen schatten we het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp op circa 2800 kWu en na de aanpassingen op circa 1960 kWu.

De aanpassingen leveren dus per jaar circa 235 euro op. De terugverdientijd van de aanpassingen zal hiermee op circa 11 jaar komen.

  1. De prijzen moet je zien als een indicatie, de prijzen hebben gecontroleerd toen we deze pagina voor het laatst hebben aangepast/gecontroleerd. Die datum staat geheel onderaan deze pagina.
  2. Bron: https://duurzaamberggierslanden.nl/wp-content/uploads/2022/07/Rapportage-Rendement-HR-ketel.pdf

publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20230930

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >verwarming >warmtepomp