
Hybride of all-electric warmtepomp en waarom zijn hybride warmtepompen zo populair?
In dit deel van het gesprek wil Lex het verschil weten tussen een hybride en een all-electric warmtepomp.
Leo legt het verschil uit, en vertelt waarom de hybride warmtepompen zo populair zijn. Maar er blijkt een addertje onder het gras te zitten. Maar welk addertje zou dat zijn?
Dit is een pagina uit het boekje "Lex, Leo en de warmtepomp". Twee broers, Lex en Leo, hebben een gesprek over warmtepompen. Lex wil een warmtepomp kopen, en zijn broer Leo praat hem bij. Leo heeft veel ervaring met warmtepompen en zoekt alles tot de bodem toe uit. Een echte techneut, als zeg ik het zelf.
Wil je het gesprek vanaf de eerste pagina lezen, volg dan deze link.
Lex, jij wilde wat meer weten over de hybride en all-electric warmtepompen?
ja inderdaad. Leg me eens het verschil tussen die twee uit.
Nou dat is een makkie, hybride staat voor "samengesteld" en bij een hybride warmtepomp werkt de warmtepomp samen met je bestaande cv-ketel.
Maar als ik voor een hybride warmtepomp kies, dan kan die warmtepomp mijn huis toch verwarmen? Wat is dan nog het nut en noodzaak van de cv-ketel?
Klopt, de warmtepomp zorgt voor het verwarmen van je huis, maar de cv-ketel zorgt dan voor het warme water, voor je douche en het bad.
En als het buiten erg koud wordt, en de warmtepomp het huis niet warm genoeg kan krijgen, dan springt de cv-ketel bij.
Want een hybride warmtepomp is niet krachtig genoeg om het huis warm te houden als het buiten gaat vriezen?
Nou die mogelijk bestaat. Een hybride warmtepomp heeft meestal bewust een beperkt vermogen. De installateur houdt er op voorhand rekening mee dat je toch een cv-ketel hebt die eventueel kan bijspringen als het heel koud wordt.
Aha, dat is wel slim.
Ja, dat is wel slim, maar daar zit wel een addertje onder het gras.
Nou vertel, ik zit er klaar voor.
Probeer je eens te verplaatsen in een cv-installateur. Stel dat je een warmtepomp installeert dan wil je vooral geen gezeur achteraf dat de klant opbelt dat het niet warm wordt.
Begrijp ik.
Maar je weet als installateur ook uit ervaring dat bij de meeste mensen het afgiftesysteem niet voldoende is voor een warmtepomp. Maar je hebt geen zin om de klant te overtuigen dat de vloerverwarmingsverdeler vervangen moet worden en dat de radiatoren aangepast moeten worden. Want de klant hikt tegen al die extra aanpassingen. De klant overtuigen kost veel tijd en in die tijd kan je ook een nieuwe installatie doen. En wat wil je het liefst als installateur? Praten of geld verdienen?
Dat is natuurlijk een vreemde vraag, zou jij niet voor geld verdienen kiezen?
Nee, ik niet. Daarom was ik dan ook geen "voet tussen de deur verkoper" maar een technische verkoper. Weliswaar niet van warmtepompen, maar het gaat om het principe. Ik wil de klant een technisch verantwoord en eerlijk advies geven. Dat kost iets meer tijd, maar dat geeft mij een goed gevoel. En natuurlijk heb ik wel eens klanten gehad die iets wilde kopen waarvan ik wist dat ze het niet nodig hadden, dan raadde ik ze het af. Maar als ze het desondanks toch wilde bestellen, dan dacht ik, okay, als je eigenwijs wilt zijn, dan moet je dat maar vooral zijn, dan kan ik het maar beter verkopen dan iemand anders. Uiteindelijk moest ook bij mij brood op de plank komen. Hoewel, dat bak ik iedere dag zelf (Leo lacht).
Joh, jij bakt nog iedere dag je brood?
Ja, dat doe ik al sinds 1991 en met veel plezier, heerlijk dat verse brood, we kunnen er niet van afblijven.
Maar wat is nou dat addertje onder het gras?
Oja, ik dwaal een beetje af.
Nou let op. Je moet als cv-monteur in de warmtepomp een instelling maken die bepaalt bij welke buitentemperatuur de cv-ketel het moet overnemen van de warmtepomp. Dat wordt de bivalente temperatuur genoemd. De temperatuur dat een tweede warmtebron wordt ingeschakeld.
Immers, als het afgiftesysteem niet aangepast is, dus het onvoldoende warmte kan afgeven bij "warmtepompvriendelijke watertemperatuur", dan wordt de cv-ketel ingeschakeld. En dat die het huis warm kan krijgen, dat weten we. Maar dat komt alleen maar omdat de cv-ketel hogere watertemperaturen gebruikt. En bij hoge watertemperaturen zal het afgiftesysteem voldoende warmte afgeven.
Nou ben jij die installateur, en jij moet voor iedere nieuwe installatie die grens inschatten en instellen. Zou dat kantelpunt bij een buitentemperatuur van 8, 6, 4, 2 of 0 graden liggen of wellicht nog kouder? Kies je de waarde te laag, dan wordt het huis niet voldoende warm, dus krijg je gezeur. Maar je hebt ook geen zin om die grens precies uit te zoeken. Want dan moet je berekeningen gaan maken, of je zal nog een of twee keer moeten terugkomen. En wat doe je dan als monteur? Dat neem je een flinke marge waarbij je zekere weet dat het dan altijd goed gaat.
En met goed gaat bedoel ik dan, dat het altijd warm blijft. Bijvoorbeeld dat de cv-ketel al bij een buitentemperatuur van 7 graden aanslaat en de woning gaat verwarmen terwijl de warmtepomp wellicht met gemak tot 3 graden buitentemperatuur de woning kon verwarmen. Maar dat is jouw zorg niet als installateur, want je wil geen gezeur.
Dus het uitzoeken bij welke buitentemperatuur de cv-ketel moet bijspringen, dat doen de cv-installateurs niet of met een veel te grote marge?
Inderdaad, dat kost ze veel te veel tijd vinden ze, want stel je eens voor dat je ook nog eens een keer moet terugkomen om de installatie zo optimaal en zuinig mogelijk te laten draaien. Laten we wel wezen, voor 12.000 euro, wat een doorsnee warmtepompinstallatie tegenwoordig kost, kan dat natuurlijk niet.
Je maakt een grapje.
Nee. Helaas niet, en ik ben inderdaad cynisch, want juist nu maken de installateurs gouden, wat zeg ik, diamanten tijden mee. Je zou dus zeggen daar kan wel een flinke vorm van service gegeven worden.
Maar dat uitzoeken en eventueel terugkomen kost tijd en de klanten staan op dit moment in de rij voor een warmtepomp. Ze hebben de klanten voor het uitkiezen. Dus ze stellen de warmtepomp zo in dat ze "geen gezeur" hebben. Maar dat is voor hen wel een gunstige instelling, maar niet voor jouw portemonnee.
Want als de cv-ketel veel te vroeg bijgeschakeld wordt, dan kost dat jouw gas, terwijl de warmtepomp het veel zuiniger had kunnen doen met elektriciteit. Daarnaast is het ook nog eens slecht voor het milieu.
Nou nee, dat meen je niet!
Dat meen ik wel, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want er zijn uiteraard ook zeer bekwame en betrokken installateurs.
Maar dan kan ik beter aan de cv-installateur vragen om de cv-ketel helemaal niet meer in te laten schakelen, dan hebben we dat probleem toch opgelost?
Dat is een prima idee! Dat vereist natuurlijk wel dat er naar je afgiftesysteem gekeken wordt en eventueel aanpassingen gedaan moeten worden. En als dat voor elkaar is, dan heb je die hele cv-ketel niet meer nodig!
In dat geval kan je "van het gas af", de cv-ketel kan dan immers weg. Vanaf dat moment geen gas meer en gaat alles op elektriciteit. Vandaar dat zoiets een "all-electric warmtepomp" wordt genoemd.
Aha, dus dat wordt met "all-electric" bedoeld!
Zeg Lex, nog even voor de duidelijkheid, het probleem dat de warmtepomp het huis maar tot een bepaalde temperatuur warm kan krijgen zit totaal niet in de warmtepomp, maar in de beperking van het afgiftesysteem. In maar een heel klein percentage van de gevallen is het vermogen van de warmtepomp niet toereikend. Want in vrijwel alle gevallen verkoopt de installateur een warmtepomp met een té groot vermogen. Vroeger verkochten ze ook "ruim bemeten" cv-ketels, want: geen gezeur. En ook nu zien we dat ze erg op safe spelen en een ruime marge aanhouden waardoor de warmtepomp voor wat betreft het vermogen, meestal een maatje te groot of soms overdreven te groot is.
Maar een warmtepomp die flink overbemeten is, dat is toch helemaal niet erg, ik zou zeggen, wel zo fijn?
Bij een cv-ketel was dat al discutabel gedrag van de installateur, maar bij een warmtepomp is dat écht onverstandig, dat wil je pertinent niet hebben! Hoe dat zit, en waarom dat is, daar kom ik later nog op terug als we het gaan hebben over hoe je kan bepalen wat het vermogen van de warmtepomp moet zijn.
Goed Leo. Hier kan ik wat mee. Tijd voor nog een koffie of wat anders?
Doe mij maar een glaasje water, dan ga ik alvast naar het volgende deel want je zal vast nog wel wat vragen hebben.
aanpassing/controle: 20230302
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie