Wat is een all-electric warmtepomp?

all-electric warmtepomp, op de foto is de buitenunit en de binnenunit zichtbaar
all-electric lucht/water warmtepomp buitenunit (l) en binnenunit (r) van Alpha Innotec

Een all-electric warmtepomp is een warmtepomp die het huis verwarmt én warm tapwater levert.

Deze warmtepomp (die op elektriciteit werkt) vervangt de cv-ketel, daarom is geen gasaansluiting meer noodzakelijk, vandaar de naam all-electric.

Verschil all-electric en hybride warmtepomp

Een all-electric warmtepomp zorgt dat je huis verwarmd wordt maar zorgt tevens voor het warme douche- of badwater. Voor dat laatste is het gebruik van een boiler verplicht. De warmtepomp werkt volledig op elektriciteit. Een cv-ketel en ook een gasaansluiting in de meterkast is dus niet meer noodzakelijk. Vandaar dat dit een "all-electric" warmtepomp wordt genoemd.

De tegenhanger is de hybride warmtepomp. Daarbij moet de cv-ketel behouden blijven. De cv-ketel zorgt voor het warme douchewater (een boiler is dan dus niet noodzakelijk).

Hoewel een all-electric warmtepomp duurder is, zal deze lagere energiemaandlasten hebben omdat de cv-ketel afwezig is die een paar honderd kuub gas gebruikt en daardoor voor een hogere energierekening zorgt.

Realiseer dat een hybride warmtepomp, op het moment van schrijven, een tijdelijke oplossing betreft. En als je na de hybride warmtepomp over wil gaan naar all-electric zal je (doorgaans) de warmtepomp ook moeten vervangen. Tenzij de hybride warmtepomp all-electric is voorbereid.

Welke type all-electric warmtepompen zijn er?

Als eerste moet je een keuze maken wat de bron van warmte is voor de warmtepomp:

  • is dat buitenlucht, dan is dat een lucht/water warmtepomp
  • of bodemwarmte, in dat geval is het een water/water warmtepomp

Vervolgens moet je een keuze maken voor:

  • dat de warmtepomp uit één kast bestaat, dat is een monoblock warmtepomp
  • of een split warmtepomp, die bestaat uit een binnenunit en een buitenunit

Daarnaast kan je kiezen voor een all-electric warmtepomp:

  • in een all-in-one uitvoering, waarbij de binnenunit en de boiler geïntegreerd zijn in één kast
  • of een losse boiler

Kies je voor een lucht/water warmtepomp dan zijn deze altijd als een modulerend uitgevoerd waarbij de warmtepomp het vermogen aanpast aan de warmtevraag. Bij een water/water warmtepomp zijn er nog veel versies te koop die niet modulerend zijn terwijl een modulerende versie de voorkeur heeft.

Door het maken van een keuze uit bovenstaande mogelijkheden is de uitvoering dan bijvoorbeeld een "lucht/water split modulerende warmtepomp met losstaande boiler". Overigens, niet iedere combinatie van bovenstaande mogelijkheden is beschikbaar.

De meest verkochte all-electric types zijn:

  • lucht/water split warmtepomp (altijd modulerend) met losstaande boiler
  • lucht/water monoblock warmtepomp (altijd modulerend) met losstaande boiler
  • water/water warmtepomp (aan/uit of modulerend) met geïntegreerde of losse boiler

Monoblock versus split warmtepomp

Bij de split warmtepomp bevindt de warmtepomp (die een zacht brommende geluid maakt) buiten. Vanuit de buitenunit lopen (langs/door je huis) twee relatief dunne leidingen met koudemiddel naar de binnenunit. Bij de binnenunit, ook wel hydrobox of hydromodule genoemd, wordt de warmte overgedragen aan het centrale verwarmingssysteem en bevindt zich ook de boiler.

Bij een monoblock warmtepomp is de buiteneenheid én binneneenheid geïntegreerd in één apparaat dat buiten staat. Door deze combinatie is die unit een stuk groter (meestal breder) dan de split unit warmtepomp. Met (dikke) verwarmingsbuizen is de monoblock warmtepomp aangesloten op de boiler en het verwarmingssysteem.

Er is geen echte winnaar aan te wijzen, de monoblock is wel fijn omdat haast alles in één kast zit die buiten staat, maar de cv-leidingen moeten wel naar buiten lopen. De split buitenunit is weer kleiner maar vereist dat een F-gassen gecertificeerde installateur de leidingen met koudemiddel aanlegt.

Bij de water/water warmtepomp heb je geen keuze tussen split of monoblock, het is altijd één apparaat (die binnenshuis staat) met geïntegreerd of losstaande boiler.

Lucht versus aardwarmte

Een warmtepomp die de buitenlucht gebruikt als bron voor warmte heeft altijd een buitenunit. In de buitenunit zit niet alleen de warmtepomp maar ook een ventilator die de buitenlucht aanzuigt en wegblaast. Dit type warmtepomp maakt iets meer geluid dan een water/water warmtepomp, maar het voordeel is dat hij buiten staat. Wellicht kan jij, of je buren, de warmtepomp een zacht brommend geluid horen maken. Het valt meestal mee, maar sommige storen zich daaraan. De buitenunit is natuurlijk ook geen architectonische verbetering aan je woning.

Een warmtepomp die bodemwarmte gebruikt heeft de warmtepomp altijd in huis staan. Die warmtepomp maakt een zacht brommend geluid, vergelijkbaar met een koelkast (maar dan wat harder). Sommigen kunnen zich storen aan dit geluid. Deze warmtepomp, samen met de boiler neemt flink wat ruimte in beslag. Het voordeel is dat buiten geen geluid te horen is, en een buitenunit ontbreekt die je mogelijk een storend element vindt. De water/water warmtepomp is doorgaans net iets zuiniger met elektriciteit dan de lucht/water warmtepomp. Maar daar staat tegenover dat wel diepe gaten geboord moeten worden (tot soms 100 meter diep) om de warmte uit de grond te onttrekken. Dat boren is zéér kostbaar, maar het levert wel meer "rust" op. Want de buitenunit van een split warmtepomp heeft soms "aandacht" nodig. Vooral in de winter, zoals het verwijderen van sneeuw en soms aangroei van té veel condenswater (vanwege de ontdooicyclus) dat ijs geworden als het buiten vriest.

Aan/uit versus modulerende warmtepomp

Een aan/uit warmtepomp levert veel warmte of helemaal niets. Net als de cv-ketels van voor 1990. De cv-ketels na 1990 waren "modulerend" en konden de warmteproductie afstemmen op de warmtevraag en dat werkte veel prettiger. Moderne lucht/water warmtepompen zijn allemaal uitgevoerd als modulerende warmtepomp, maar bij de water/water warmtepomp heb je nog steeds (maar wel in steeds mindere mate) aan/uit en modulerende modellen. Hoewel een aan/uit model prima je huis kan verwarmen heeft om diverse redenen het modulerende model de voorkeur.

Meer informatie is te lezen in het artikel verschillende type warmtepompen met hun voor- en nadelen.

Hoe ziet de all-electric warmtepomp er uit?

alpha innotec warmtepomp opgesteld onder een trap
all-electric warmtepomp onder trap (Alpha Innotec)

Welk model je ook kiest, ergens zal, al dan niet geïntegreerd, in je huis een boiler komen te staan. Bij de water/water warmtepomp is de boiler vaak geïntegreerd in de warmtepomp kast maar heeft daarom wel flinke afmetingen. Hoe een lucht/water split warmtepomp er uit ziet kan je boven aan dit artikel zien.

Voor- en nadelen van een lucht/water all-electric split warmtepomp

  • permanente oplossing, i.t.t. hybride warmtepomp waarbij cv-ketel nog "even" aangehouden wordt en later een warmtepomp met meer vermogen aangeschaft moet worden
  • geen gasaansluiting meer noodzakelijk (permanente kostenbesparing)
  • koeling is mogelijk, maar alleen i.c.m. vloerverwarming (nauwelijks mogelijk met radiatoren)
  • grote investering, maar veel minder dan een water/water warmtepomp
  • buitenunit neemt ruimte in beslag en er is soms niet (echt) plaats voor te vinden of kan een storend element voor/achter/naast je huis zijn
  • buitenunit maakt licht brommend geluid, dat kan storend zijn
  • binnenunit met boiler neemt veel ruimte in beslag
  • koudemiddelleidingen die langs/door je huis lopen van buitenunit naar binnenunit
  • buitenunit kan aandacht nodig hebben bij extreme kou en sneeuw

Voor- en nadelen van een lucht/water all-electric monoblock warmtepomp

Soms lezen we dat een monoblock warmtepomp efficiënter/zuiniger zou zijn dan een split warmtepomp, dat blijkt niet onderbouwd met wetenschappelijk bewijs en onze ervaring is dat deze claim (tot nu toe) geen stand houdt.

  • permanente oplossing, i.t.t. hybride warmtepomp waarbij cv-ketel nog "even" aangehouden wordt en later een warmtepomp met meer vermogen aangeschaft moet worden
  • geen gasaansluiting meer noodzakelijk (permanente kostenbesparing)
  • koeling is mogelijk, maar alleen i.c.m. vloerverwarming (nauwelijk mogelijk met radiatoren)
  • behoorlijk grote investering, doorgaans nét even goedkoper dan een split-unit warmtepomp, maar goedkoper dan water/water warmtepomp
  • buitenunit neemt ruimte in beslag en er is soms niet (echt) plaats voor te vinden of kan een storend element voor/achter/naast je huis zijn
  • buitenunit maakt licht brommend geluid, dat kan storend zijn
  • buitenunit is stuk groter dan een split warmtepomp
  • buitenunit kan aandacht nodig hebben bij extreme kou en sneeuw
  • dikke cv-leidingen die langs/door je huis lopen van buitenunit naar cv-installatie en boiler
  • hoewel de kans zéér klein is, maar niet uitgesloten, kan bij wat langere stroomuitval én temperaturen onder het vriespunt de cv-leidingen die naar buiten lopen en in het apparaat zitten stuk vriezen, je moet dan de leidingen kunnen leeg laten stromen (bij de buitenunit). Overigens lijkt de schade gedekt te worden door een inboedelverzekering
  • boiler neemt veel ruimte in beslag

Voor- en nadelen van een water/water all-electric warmtepomp (aardwarmte)

  • permanente oplossing, i.t.t. hybride warmtepomp waarbij cv-ketel nog "even" aangehouden wordt en later een warmtepomp met meer vermogen aangeschaft moet worden
  • geen gasaansluiting meer noodzakelijk (permanente kostenbesparing)
  • geen ontsierende buitenunit
  • geen buitenunit die mogelijk geluidsoverlast veroorzaakt
  • van alle warmtepomp oplossingen is dit de meest "installeer en kijk er niet meer naar om" oplossing, die "rust" geeft (geen aandacht nodig bij extreme koude of sneeuwval zoals warmtepompen met buitenunit)
  • geen zorgen van bevriezende of ingesneeuwde buitenunit
  • doorgaans een iets hogere COP-waarde dan lucht/water warmtepompen (dus verbruikt iets minder elektriciteit)
  • koeling is mogelijk, maar alleen i.c.m. vloerverwarming (nauwelijks mogelijk met radiatoren)
  • koeling is gebaseerd op "passief koelen" en vergt daarom heel weinig energie (i.t.t. lucht/water warmtepompen die actief moeten koelen en veel meer energie vragen)
  • zeer grote investering, flink meer dan lucht/water warmtepomp mede door grondboringen
  • warmtepomp neemt binnenshuis flink ruimte in beslag
  • geluid van de warmtepomp (die binnenstaat) is mogelijk hoorbaar

publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20230930

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >verwarming >warmtepomp