Aandachtspunten tijdens de oriëntatiefase van het aanschaffen van een cv-warmtepomp

Wanneer je een cv-warmtepomp wil kopen zal je versteld staan over het grote aantal aspecten die een rol kunnen spelen bij de keuze van de juiste warmtepomp. In dit artikel hebben we ze kort opgesomd.
Keuzes
- Hybride of all-electric warmtepomp? wat is het verschil en overwegingen
- Wanneer je een hybride kiest, kies je een klassieke hybride of een all-electric ready hybride warmtepomp?
- Split-warmtepomp of monoblock warmtepomp?
- Wat is de bron: aardwarmte, buitenlucht of afgevoerde lucht van de mechanische ventilatie? Zie type warmtepompen.
- Bij water/water warmtepomp: aan/uit warmtepomp of een modulerende warmtepomp?
- Waar komt de buitenunit te staan en is daar ruimte voor?
- Wel of geen buffervat?
- Hoeveel vermogen moet de cv-warmtepomp kunnen leveren?
Overwegingen algemeen
- Moet je eerst (beter) isoleren voor aanschaf van een warmtepomp of niet?
- Wanneer je na aanschaf van een cv-warmtepomp gaat isoleren, heeft deze vermogen te veel en dat is niet gunstig. Het vergroot de kans op . Het is beter om rekening te houden met de toekomstige extra isolatie en het benodigd vermogen van de cv-warmtepomp daarop te dimensioneren. De kans bestaat dat je tot die tijd het niet voldoende warm kan krijgen is klein, en anders zet je even een paar dagen een elektrisch convectorkacheltje aan.
- Kan je de bestaande radiatoren blijven gebruiken?
- Vloerverwarming zorgt dat het rendement van de cv-warmtepomp hoger is dan radiatoren/convectors omdat de cv-watertemperatuur bij een vloerverwarming lager is. Op termijn is de investering van vloerverwarming terug te verdienen met een cv-warmtepomp.
- Wanneer de warmtepomp ook warm water moet maken, dan heb je een boiler nodig. Hoeveel liter douche- of badwater moet deze leveren en hoe snel moet hij weer opgewarmd zijn?
- Zet bij voorkeur de buitenunit naast het huis of in de tuin. Hang hem niet aan de muur vanwege mogelijke geluidsoverlast. Op een betonnen dak is nog te overwegen, maar een houten dak levert haast altijd geluidsoverlast op. En bedenk als je cv-warmtepomp op het dakkapel wil plaatsen: zijn er installateurs die daar een reparatie of onderhoud willen uitvoeren?
- Een (bestaande of nieuwe) naregeling is geen verstandige keuze in combinatie met een warmtepomp. Lees de naregeling van zegen tot vloek.
Overwegingen hybride warmtepomp
- Realiseer dat een hybride warmtepomp, in de meeste woningen, een tijdelijke oplossing is. En als je gasloos wil gaan dat je dan een opnieuw een (andere) warmtepomp moet aanschaffen. Die desinvestering kan je voorkomen door een "all-electric ready hybride warmtepomp" te kopen. Meer daarover in het artikel over groeiscenario's hybride warmtepomp.
- Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp hoef je de bestaande cv-installatie (radiatoren, hoofd cv-leidingen, vloerverwarmingverdeler) niet aan te passen. Als je in de toekomst gasloos wil gaan is dat wél noodzakelijk. Nu reeds die aanpassingen maken levert je jaarlijks, nu al, besparingen op.
publicatie: 20230930
aanpassing/controle: 20240129
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie