Aandachtspunten warmtepomp voor en tijdens installatie

Voor de installatie van een warmtepomp is het slim om na te denken over een heel aantal aspecten waarbij tijdens de installatie een keuze gemaakt moet worden. Dat kan de installateur voor je doen, maar wellicht heb jij er ook een mening over. Onderstaande aandachtspunten helpen je om wel overwogen keuzes te maken voordat de warmtepomp geïnstalleerd gaat worden.
Advies: lees het artikel welke aanpassingen moeten uitgevoerd worden aan de cv-installatie bij de overgang van cv-ketel naar cv-warmtepomp?
NB: onderstaande aandachtspunten zijn voornamelijk van toepassing op lucht/water warmtepompen.
Algemeen
- Let er op dat de warmwaterleiding die aangesloten is op de boiler met een thermosifon (soort bochtje) aangesloten wordt om warmteverlies te beperken.
- Hoe moeten de leidingen tussen buitenunit en binnenunit lopen (langs en/of in je woning). Waar wordt het gat geboord of gaat het onder de fundering door?
- In geval van een split warmtepomp, de standaard "isolatie" (vingerdikke crèmekleurige isolatie) is niet voldoende, dat verliest veel vermogen. Zorg voor extra of betere isolatie.
- Waar en hoe diep lopen (eventueel) leidingen van de buitenunit door de tuin naar de woning? Zorg dat deze zeer goed geïsoleerd zijn (zoals van Terrendis).
- Waar wordt de buitentemperatuursensor geplaatst? Deze moet op een noordelijke muur (geen zonlicht) en onder een dakrand/overstek geplaatst worden op circa 2-3 meter hoogte. Hoe loopt de leiding van de buitentemperatuursensor naar de binnenunit?
- Als je vloerverwarming hebt: meldt dit de installateur en zorg dat niet door een vloer geboord gaat worden, dit kan een vloerverwarmingsbuis raken.
- Indien van toepassing: heeft de meterkast een 3-fase aansluiting, en hoe (het trace) moet de 3-fase kabel aangebracht worden voor de aansluiting bij cv-warmtepomp?
- Bij all-electric warmtepomp: waar komt de boiler te staan? Is de draagkracht van de vloer voldoende voor het gewicht van de boiler? Bedenk je drie keer voordat je een liggende boiler aanschaft, die is veel eerder "op" dan een staande boiler met dezelfde inhoud. Ter indicatie: een liggende 300 liter boiler geeft effectief evenveel warm water als een staande 200 liter boiler.
- Bij all-electric warmtepomp: zorg dat de hoofd cv-leidingen én de cv-leiding naar de vloerverwarmingverdelers de juiste diameter hebben.
- Bij all-electric warmtepomp en vloerverwarming: laat vloerverwarmingverdeler aanpassen van open mengverdeler (met pomp) naar gesloten verdeler (zonder pomp).
Geluid
- Zorg er voor dat de keuze van plaats van de buitenunit de eventuele geluidsoverlast op de erfgrens conform de wetgeving is.
- Plaatsing buitenunit op plat dak (die niet van beton is) levert meestal resonanties op en geluidsoverlast in huis.
- Plaatsing buitenunit aan muur kan voor resonanties zorgen (geluid in huis). Buiten hoor je hem niet "brommen", maar binnen wel.
- Realiseer dat plaatsing op plat dak de rubberen trillingsdempers door ijsafzetting (van bevroren smeltwater door een ontdooicyclus, niet meer het geluid dempen.
- Als je een "omkasting" wil hebben vanwege de uitstraling of geluid, oriënteer je dan welke te koop zijn, hoeveel geluid dempt dit en of dit invloed op de COP van de warmtepomp?
Luchtcirculatie buitenunit
- Zorg dat als je kiest voor een "omkasting" dat de voor- en achterzijde van de warmtepomp, binnen de omkasting, hermetisch gescheiden zijn. Anders is er sprake van "kortsluiting" van lucht die aan de voorzijde wordt uitgeblazen en binnen de omkasting weer aangezogen wordt aan de achterzijde, met desastreuze gevolgen voor het rendement van de cv-warmtepomp.
- Realiseer dat de buitenunit van een cv-warmtepomp enorm veel lucht aanzuigt. Die lucht moet zonder weerstand aangezogen worden en ook zonder weerstand uitgeblazen worden.
Plaatsing buitenunit
- Hoe wordt de buitenunit geplaatst ten opzichte van de dominante windrichting? Geadviseerd wordt om de voorkant niet te plaatsen richting de dominante windrichting.
- Bedenk dat plaatsing op plat dak, hoog aan de muur, op dakkapel of in een nep-schoorsteen problemen kan opleveren bij onderhoud en reparatie. Veel installateurs willen daar niet werken of er komen hoge kosten bij vanwege de huur van een hoogwerker.
- Plaatsing buitenunit aan muur kan voor resonanties zorgen (geluid in huis).
- Realiseer dat plaatsing op plat dak de trillingsdempers door ijsafzetting niet meer het geluid dempen.
- Wat voor soort "omkasting" is te koop, hoeveel geluid dempt dit en hoeveel heeft dat invloed op de COP van de warmtepomp?
- Wordt er een afdakje gemaakt boven de buitenunit om insneeuwen te voorkomen? Is de buitenunit ook bij gladheid (ijzel) eenvoudig bereikbaar om eventueel blokkerend sneeuw te verwijderen?
- Tijdens een ontdooicyclus komt er zeer veel water beschikbaar dat moet snel afgevoerd worden zonder dat het bevriest.
- Zorg dat de buitenunit minimaal 25 cm boven het maaiveld staat waardoor eventuele ijsophoping van bevroren smeltwater niet de uitgang van smeltwater kan blokkeren. Beter is het onder de buitenunit een diepe grindbak te maken met een pijp naar onderen waardoor het dooiwater stroomt. Lees de installatiehandleiding.
Alles wat je wil weten over de thuisbatterij

Een artikel over de thuisbatterij die de belangrijkste aspecten behandelt met verwijzingen naar verdiepingsartikelen. Wist je dat er twee totaal verschillende thuisbatterijen bestaan, ieder met hun voor- en nadelen?
publicatie: 20230930
aanpassing/controle: 20240114
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie