Onderhoudskosten luchtreinigers

De meeste luchtreinigers bevatten filters die door het gebruik verstopt raken. Dat is ook precies de bedoeling, immers ze moeten het vuil en stof uit de lucht halen. Deze vervuiling blijft in de filters achter. Die filters moeten dus regelmatig vervangen worden en brengen dus kosten met zich mee, hoeveel die kosten zijn verschilt per model luchtreiniger.

Bij normaal gebruik zal je de filters eens in de een à twee jaar moeten vervangen. De kosten van een nieuw filter (pakket) kan soms flink wat geld kosten. Daarom is het verstandig om, voordat je een luchtreiniger koopt, te kijken hoe duur "een setje filters" kost. Want voor vergelijkbare filters van bijvoorbeeld een hepa en actief koolstoffilter betaal je bij de ene fabrikant soms twee keer zoveel dan bij de ander. Terwijl de vervangingsfrequentie, werking of kwaliteit identiek kán zijn.

Bepaal daarom eerst wat voor luchtfiltertechnieken de luchtreiniger moet bezitten, onderzoek dan welke modellen voldoen aan deze filter eisen. Kijk dan naar de aanschafprijs en de bijbehorende "vervangingsfilter prijzen". Maar onderzoek ook hoe snel de filters vervangen moeten worden. De prijs voor een vervangingsfilterset is beschikbaar via het doorklikken op een model in ons luchtreiniger overzicht.

Realiseer dat je wel appels met appels moet vergelijken. Een kleine luchtreiniger die geschikt is voor kleine ruimten zal mogelijk lang met een filter(set) kunnen doen in vergelijking en een luchtreiniger die voor grote ruimten geschikt is, die zuigt immers meer vervuilde lucht aan. Kijk dus niet alleen naar de prijs van de filters mar ook in relatie tot hun prestatie (het aantal m2 waarvoor ze geschikt zijn).

Soms geen set maar los verkrijgbaar

Veel luchtreinigers hebben meerdere filters, een veelvoorkomende combinatie is een hepa-filter en een actief koolfilter. De hepa filter haalt het stof, allergenen en bacteriën uit de lucht, het actief koolfilter alleen maar nare luchtjes, zoals sigarettenrook. Als bij jou bijvoorbeeld niet gerookt wordt dan zal de actief koolfilter nauwelijks gebruikt worden dus ook vrijwel niet "vol" raken. Wanneer een voor een luchtreiniger deze twee filters apart te koop zijn dan is dat meestal voordeliger. Als er alleen een "set filters" te koop worden aangeboden dan ben je verplicht ook de actief koolfilter te verwisselen terwijl dit niet noodzakelijk is.

Soms grote verschillen in prijs, maar soms verklaarbaar

Vooral bij de hepa filters zijn er grote prijsverschillen te zien in de kosten bij vervanging. Soms zijn die niet goed verklaarbaar, maar soms wel degelijk. Wanneer twee luchtreinigers die geschikt zijn voor een vergelijkbare ruimte beiden een hepa filter gebruiken, maar de hepa filter van het ene model is veel kleiner dan het andere, dus sneller vol zal raken, dan is het logisch dat het hepa filter met de grote afmetingen waarschijnlijk duurder zal zijn, maar effectief gezien is deze wellicht goedkoper omdat je hem minder snel hoeft te vervangen.

Daarnaast zijn hepafilters onderling niet altijd 100% vergelijkbaar. Dat heeft te maken hoe klein de gaatjes in het filter zijn. Gebruikelijk is dat een hepafilter deeltjes filtert met een grootte tot 0,3 micrometer. Maar er zijn ook luchtreinigers die hepafilters bezitten die deeltjes uit de lucht filtert met een grootte van 0,02 micrometer. Die laatste filtert dus 15 keer zo sterk wat betreft de kleinste deeltjes. Zo'n filter is logischerwijs duurder, maar de prestaties zijn natuurlijk wel navenant.


publicatie: 2019

aanpassing/controle: 20240102

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >luchtbehandeling