Onderhoud van luchtreinigers

Een luchtfilter heeft onderhoud nodig. Het zou vreemd zijn als het niet zo is. De luchtfilter zuigt immers vervuilde lucht aan en dat vuil blijft in het apparaat achter. Regelmatig schoonmaken is dus het devies.

Onderhoud voorfilter

Luchtreinigers die een voorfilter hebben moeten zeer regelmatig schoongemaakt worden. Lees in de gebruiksaanwijzing hoe. Doorgaans is een lauwwarm sopje adequaat. Daarna even goed laten drogen voordat de filter weer teruggeplaatst wordt. De frequentie van het onderhoud aan de voorfilter is afhankelijke van de luchtvervuiling (vooral de grote stofdeeltjes) maar hou rekening met eens in de 1 tot 3 maanden.

Vervangen filters

Bij de meeste luchtreinigers moeten regelmatig filters vervangen worden. In ieder geval de uitvoeringen met een HEPA en/of actief koolstof filter. Hoe frequent is afhankelijk van de luchtvervuiling en de grootte van de filters. Een frequentie eens per jaar tot eens per drie jaar is normaal. Het vervangen van deze filters is vrij eenvoudig en kan je zelf uitvoeren.

Aanslag rond de inlaat en uitlaat van de filter

De luchtreiniger zal zachtjes maar wel constant vervuilde lucht aanzuigen en gefilterde lucht uitblazen, rond het apparaat zal de vloer/wand sterker vervuilen dan op andere plekken. Daarnaast slaan, door de ionisator, vuildeeltjes neer op materialen rond de uitlaat van de luchtreiniger. Plaats hem daardoor niet te dicht bij een wand omdat deze vaak moeilijk afwasbaar is. Maak de ruimte rond de uitlaat zeer regelmatig schoon. Nog handiger is rond de uitlaat een kunststof plaat te leggen die makkelijk afwasbaar is.

Luchtbevochtiger onderhoud

Realiseer dat als je luchtfilter ook een luchtbevochtiger bevat, dit extra onderhoud vergt. Gebruik je kraanwater, dan moet je regelmatig (een paar keer per jaar) ontkalken. Het apparaat moet dan voor een groot deel uit elkaar. Het is niet een kwestie van "ontkalker er in gooien en klaar". Micro organismen in het natte gedeelte gaan namelijk groeien. Deze vormen een slijmerige substantie op de vochtige delen van het apparaat. Dit moet grondig schoongemaakt worden (wat een intensief karwij van een uur is) en daarna met chloor, waterstof peroxide, chloorhexidine, of ander desinfecteermiddel ontdaan worden van de micro organismen. Het onderhoud is inherent aan het gebruik van een luchtbevochtiger.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >luchtbehandeling >onderhoud

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen