detailopname van een hepa-filter
detailopname van een hepa-filter

Wat is een hepa filter?

Een hepa filter is een uiterst effectief luchtfilter die in vele luchtreinigers toegepast wordt en in staat is uiterst kleine deeltjes uit de lucht te filteren. Het hepa-filter is zelfs in staat om bacteriën en sommige virussen te filteren.

Hepa filter techniek

De hepa filtertechniek is ontstaan in de VS doordat ten tijde van de tweede wereldoorlog de atoombom ontwikkeld werd en men zich realiseerde dat zij zelf ooit aangevallen zouden kunnen worden met nucleaire wapens. Na een nucleaire ontploffing onstaat in de atmosfeer zogenaamde "fall-out" dat is stof wat radio actief geraakt is en rond een zeer groot gebied rond de ontploffing neerdwarrelt. Denk hierbij als voorbeeld hoe groot dat gebied kan zijn aan de ramp met de Tsjernobyl kernreactor. Die zorgde dat zelfs in Nederland de groente van het land gehaald en vernietigd moest worden omdat daar fall-out op neergedaald was. Die fall-out bestaat uit fijnstof dat radioactief geladen is en dat moet niet in je longen terechtkomen.

Om dit radioactief geladen fijnstof tegen te houden ontwikkelde men een luchtfilter die uiterst kleine stofdeeltjes kan filteren en wij nu kennen als het hepa-filter. Later is deze filtertechniek nog verbetert en wordt toegepast in de bemande ruimtevaart, operatiekamers en clean rooms waarin chips voor computers geproduceerd moeten worden. Hepa filters worden ook veel toegepast om de lucht in een vliegtuig schoon te filteren en vanaf het begin van de eeuwwisseling is het ook heel gebruikelijk om stofzuigers uit te rusten met hepa-filters die de uitgeblazen lucht filteren. Zelfs worden steeds meer auto's uitgerust met een hepa-filter om de aangezogen buitenlucht te zuiveren voordat deze de auto in worden geblazen, dat is slim omdat juist in het verkeer veel fijnstof aanwezig is vanwege diesel auto's en slijtage van banden en remmen.

Norm

Volgens de Europese wetgeving moet een hepa filter minimaal 99,95% van de deeltjes met een grootte van 0,3 µm (micrometer[1]) en groter kunnen filteren.

Hoe klein is 0,3 µm?

Een hepa-filter filtert vrijwel alle stofdeeltjes vanaf 0,3 µm uit de lucht. Ter illustratie, fijnstof PM10 heeft een afmeting van 10 µm en het microfijnstof PM2.5 heeft een afmeting van 2,5µm. Die worden door een standaard hepa-filter dus eenvoudig uit de lucht gefilterd. Maar het kan nog kleiner, bacteriën hebben afmetingen van zo'n 1 tot 5 µm. Een bacterie is dus drie tot zestien keer groter dan wat door een standaard hepa filter kan passeren.

Virussen zijn nog veel kleiner, die hebben een afmeting tussen de 0,02 en 0,3 µm. Een standaard hepa-filter houdt dus in principe alle bacteriën tegen en ook de grootste virussen.

Wil je dat vrijwel alle virussen door een luchtreiniger uit de lucht worden gefilterd dan zal je moeten kiezen voor een luchtreiniger met een geavanceerd hepa-filter die deeltjes zo klein als 0,02 µm kan filteren. Met zo'n filter worden ook virussen als het H1N1 virus tegengehouden. Dat H1N1 virus is een basisvorm van het griepvirus, waarvan de subtypes onder andere de vogelgriep en Spaanse griep veroorzaakten.

[1] een micrometer (µm) is het miljoenste deel van een meter (0,000.001 m), of anders geschreven: een tienduizendste centimeter (0,000.1 cm) of een duizendste millimeter (0,001 mm).


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >luchtbehandeling

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen