FAQ luchtbehandeling

faq
Daikin MC707VM

In deze faq worden de meest gebruikte afkortingen en termen die je tegenkomt bij luchtreinigers, luchtbevochtigers en luchtontvochtigers nader toegelicht.

Allergenen

Verontreinigingen in de lucht die een allergische reactie kunnen opwekken. Bekende allergenen zijn pollen, huisstof, menselijke of dierlijke huidschilfers en schimmels. Een zeer bekend allergeen zijn de huidschilfers van de huisstofmijt.

HEPA

hepa filter

Afkorting voor High-Efficiency Particulate Air. Dit is, zonder overdrijving, een extreem goede luchtfilter die ontwikkeld is in de VS ten tijde van de koude oorlog om tijdens nucleaire aanvallen de lucht te zuiveren in schuilkelders. HEPA wordt tegenwoordig gebruikt in ruimten waar lucht vrijwel geen verontreinigingen mag bevatten zoals operatiekamers, fabrieken waar computerchips worden gemaakt en andere fijne elektronica en mechanica zoals bij de productie van satellieten. HEPA filters zijn niet "de oplossing" voor iedere vorm van luchtvervuiling, maar neemt wel een zeer groot deel voor zijn rekening.

Dat een HEPA filter enorm goed de lucht kan reinigen blijkt wel dat deeltjes die groter zijn dan zo'n 0,02 micrometer, of anders geschreven 0,00002 millimeter, nog tegen gehouden worden. De meeste bacteriën en virussen zijn groter en blijven dus achter in het filter.

Ionisatie/plasma

Een techniek waarbij de langs stromende lucht onder zeer hoge spanning wordt gebracht waardoor negatief geladen ionen ontstaan. Deze hechten zich aan verontreinigingen in de lucht en slaan dan neer. Dit neerslaan kan in het apparaat plaatsvinden, als daarvoor een voorziening is getroffen die dan ook uitneembaar en wasbaar is. Bij de goedkopere luchtreinigers, die zo'n afwasbare voorziening hebben, zal de verontreiniging buiten het apparaat neerslaan zoals op muren, kastjes, vloeren en dergelijke. Het vormt daar een dunne zwarte laag die met een vochtige doek af te nemen is.

UV-C licht

De werking van UV-C licht in een luchtreiniger is gebaseerd op het feit dat de celwanden van levende organismen onder invloed van UV-C licht defect raken waardoor deze organismen doodgaan. UV-C licht wordt, bij luchtreinigers, vooral ingezet om bacteriën en virussen te doden.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >luchtbehandeling >faq

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie