Hebben Astma / COPD patiënten baat bij luchtreinigers?

Het antwoord is: ja "maar". De maar is dat het één van de vele maatregelen is die genomen moet worden. Een luchtreiniger is dus niet dé oplossing.

Astma - COPD (luchtwegaandoening als longemfyseem en chronische bronchitis) is een chronische ontsteking aan longen of luchtpijp. Patiënten met deze aandoeningen worden geprikkeld door prikkels van buiten af. Dit kan al iets simpel zijn als temperatuurswisselingen. Maar de meeste patiënten zullen last hebben van pollen, uitwerpselen van huisstofmijt, huidschilfers van mens en/of dier, schimmels en dergelijke.

Het lijkt logisch dat als je zorgt dat de ingeademde lucht minder van deze stoffen bevat de prikkels afnemen. Het gebruik van een luchtreiniger is dan zeker een optie om toe te passen.

Naar onze mening moet een luchtreiniger voor Astma-/COPD- patiënten minimaal een HEPA filter bezitten. Een goede aanvulling daarop kan ionisatie/plasma/elektrostatisch filter zijn.

Hoewel weinig luchtreinigers een UV-C lamp (Ultra Violet type C) bevatten zou dit een welkome aanvulling zijn voor sommige patiënten. Een luchtreiniger die al deze drie technieken combineert (HEPA, UV-C en ionisatie) is er nauwelijks. Een combinatie van HEPA en ionisatie/plasma/elektrostatisch filter zijn er genoeg, in dit overzicht zijn ze opgesomd. Omdat deze combinatie haast niet voorkomt kan je overwegen een combinatie van twee luchtreinigers te nemen.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >luchtbehandeling >astma / copd

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie