Wat houdt de ISDE subsidie in en wie komen daarvoor in aanmerking?

diverse euro bankbiljetten en munten

Als je duurzame investeringen doet in bijvoorbeeld isolatie of warmtepompen dan kan je van de overheid subsidie ontvangen. Deze subsidie wordt ISDE subsidie genoemd naar Investerings-Subsidie Duurzame Energie.

Wie kan aanspraak maken op de ISDE subsidie?

De ISDE subsidie is beschikbaar voor Nederlandse bedrijven en particulieren. De maatregel moet uitgevoerd worden op een pand in Nederland.

Hoeveel bedraagt de ISDE subsidie?

De hoeveelheid subsidie is afhankelijk van de duurzame maatregel die je neemt. Voor warmtepompen krijg je grofweg 30% van het totale bedrag van de installatie terug.

Is de subsidie gegarandeerd?

Nee, je krijgt van niemand de garantie dat de subsidie die je aanvraagt ook daadwerkelijk wordt uitgekeerd. Ten eerste moet je voldoen aan bepaalde criteria. Voor de subsidie van warmtepompen geldt dat 1. deze door een erkende installateur uitgevoerd moet worden, 2. de warmtepomp in de lijst met "goedgekeurde warmtepompen" staat daarnaast moet je binnen een jaar na installatie de subsidie aanvragen. Tevens moet de warmtepomp minimaal energielabel A++ of hoger hebben

Realiseer dat ieder jaar een bepaalde hoeveelheid geld in de subsidiepot wordt gestopt door de overheid. Als het potje op is, dan heb je pech.

Tot wanneer loopt deze subsidieregeling

De overheid heeft aangegeven dat de ISDE regeling tot 2030 wil handhaven.

Wordt subsidie verleent als de producten in het buitenland gekocht zijn of door een buitenlands bedrijf geïnstalleerd worden?

In principe wel. Europese regels. Net als een bruggenbouwer uit Spanje een aanbesteding kan winnen in Nederland. Voor sommige producten worden wel eisen gesteld dat deze door een vakbekwaam persoon geïnstalleerd wordt. Zoals dat bijvoorbeeld geldt bij warmtepompen en warmtepompboilers. Daarbij is het voldoende als een Nederlandse bedrijf een "in bedrijfstelling" aan je factureert. Dat bedrijf (mag ook ZZP) moet wel bij de KVK ingeschreven zijn onder de relevante bedrijfstak. Een bakker die een factuurtje uitschrijft voor in "bedrijfsstelling warmtpomp" zal niet lukken. Ook kan je een installateur uit het buitenland het werk laten uitvoeren, die moet dan wel in dat land in de relevante beroepsgroep vallen. Neem bij twijfel contact op met het RVO.

Wanneer krijg je zeker geen subsidie?

De subsidie is niet van toepassing op nieuwbouwwoningen. Tevens wordt geen subsidie verleent op lucht/lucht warmtepompen, ook wel bekend als een "airco" die ook je huis kunnen verwarmen. Daarnaast is de subsidie (op isolerende producten) ook niet van toepassing bij uitbouw van je huis.

Bij bepaalde producten, zoals warmtepompen en warmtepompboilers wordt ook geen subsidie verleent als deze door je zelf geïnstalleerd zijn.

Links

De introductiepagina voor ISDE subsidie particulieren kan je hier vinden.

Het overzicht van warmtepompen-modellen die in aanmerking komen voor ISDE subsidie (en andere relevante informatie) kan je hier vinden.


publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20240229

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­