warmtewisselaar

Een warmtewisselaar is een constructie waarbij warmte uitgewisseld wordt tussen twee gescheiden stoffen zonder dat deze stoffen direct in contact met elkaar komen.
Categorie: | verwarming |
---|---|
Vertaling: | Engels: heat exchanger, Duits: wärmetauscher, Frans: échangeur de chaleur |
Gerelateerd: | platenwarmtewisselaar |
Betekenis
In een warmtewisselaar wordt tussen twee gescheiden stoffen (vloeistof of gas) thermische energie (warmte) uitgewisseld. De warmte uitwisseling vindt plaats via een derde stof die warmte goed geleid. Meestal wordt daar metaal voor gekozen. Via het metaal wordt niet alleen warmte overgedragen, maar vormt ook de scheiding tussen de warmere en koudere stof.
Bij een warmtewisselaar is dus altijd sprake van twee totaal gescheiden circuits, waarbij de twee stoffen niet met elkaar in contact komen maar alleen de warmte wordt uitgewisseld.
Een warmtewisselaar bestaat in vele uitvoeringen. Voor de beeldvorming, een pan met water die op een gasbrander staat is ook een warmtewisselaar. De warmte van de hete verbrandingsgassen verwarmen de pan waardoor deze warm wordt; de warme pan verwarmt op zijn beurt weer het water in de pan.
Een aantal voorbeelden van warmtewisselaars (met betrekking tot dit glossarium) zijn:
- In een cv-ketel waarbij de warmte van de verbrandingsgassen wordt overgedragen op het cv-water dat naar het afgiftesysteem stroomt en daardoor een woning verwarmd.
- In een platenwarmtewisselaar die in een combiketel zit en het warmte van het water cv-water overdraagt aan tapwater dat daardoor verwarmd wordt.
- Bij vloerverwarming die uitgevoerd is met (in het verleden veel gebruikte) niet diffusiedichte leidingen in de vloer. Daarbij is een warmtewisselaar, uitgevoerd in de vorm van een platenwarmtewisselaar, noodzakelijk om het water in de vloerverwarming te scheiden van het water in de verwarming.
- In een bodemwarmtewisselaar wordt aardwarmte onttrokken of warmte afgestaan aan de aarde voor het verwarmen of koelen van een woning.
- In een douche-wtw waarbij het warme douchewater dat het riool in stroomt eerst het koude water voorverwarmd waardoor er minder warm water noodzakelijk is.
- In een ventilatielucht-wtw waarbij de koude, van buiten aangezogen, lucht opgewarmd wordt met de warmte die onttrokken is uit de warme ventilatielucht die naar buiten geblazen wordt.
- In een boiler van een cv-warmtepomp waar in het boilervat een spiraal zit waar de warmtepomp heet water doorheen pompt en het koude(re)water in de boiler opgewarmd wordt.
- In een SWW-spiraal die zich in een warm buffervat bevindt en terwijl het koude leidingwater door de spiraal stroomt wordt opgewarmd door de warmte die zich in het buffervat bevindt en zo warm tapwater gemaakt wordt.
- De condensor en de verdamper van een cv-warmtepomp zijn beiden warmtewisselaars. Bij de verdamper wordt thermische energie (warmte) opgenomen (uit lucht of water) en overgedragen aan het gas (koudemiddel) in de warmtepomp. De compressor verhoogt de temperatuur van het gas en het warme gas staat bij de condensor die warmte weer af (aan water of lucht).
Klimaatproductenglossarium
In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium
publicatie: 20230930 aanpassing/controle: 20231130 Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie