warmtepomp

warmtepomp

Een warmtepomp is apparaat die thermische energie (warmte) onttrekt aan de ingang en deze met een hogere temperatuur afgeeft aan de uitgang. Een warmtepomp is het hart van een koelkast, vriezer, airco of een luchtontvochtiger en levert dan "koude", maar dezelfde warmtepomp is onderdeel van een cv-warmtepomp en levert daar warmte om een woning te verwarmen.

Categorie: verwarming, koeling, cv-warmtepomp
Synoniem: WP
Vertaling: Engels: heat pump, Duits: wärmepumpe, Frans: pompe à chaleur (PAC)
Gerelateerd: cv-warmtepomp, airco, luchtontvochtiger

Betekenis

Een warmtepomp is een apparaat dat op elektriciteit werkt en aan de ene zijde, de "bron-zijde", thermische energie (warmte) onttrekt, vervolgens de temperatuur verhoogt en aan de andere zijde, de "afgifte-zijde" die thermische energie (warmte) afstaat maar dan wel met een hogere temperatuur dan aan de bron-zijde.

Omdat een warmtepomp altijd aan de bronzijde afkoelt en aan de afgiftezijde verwarmt kan de warmtepomp gebruikt worden om te koelen óf te verwarmen. De warmtepomp gebruik hiervoor, relatief, weinig energie. Daarom wordt een warmtepomp gebruikt in een koelkast, vriezer, airco, luchtontvochtiger, zwembadverwarming maar ook in een cv-warmtepomp.

Een warmtepomp bestaat, naast het koudemiddel, uit vier basisonderdelen: een verdamper die thermische energie (warmte) onttrekt uit bijvoorbeeld de producten in een koelkast, vriezer of koelt een kamer bij een airco. Vanuit de verdamper stroomt het koudemiddel naar de compressor die het gas (het koudemiddel) samenperst (sterk in druk verhoogt) waardoor de temperatuur stijgt. Het hete gas stroomt dan door buizen in de condensor en geeft daar warmte af (waarbij het koudemiddel dus weer afkoelt). Daarna stroomt het koudemiddel naar het reduceerventiel die de druk en temperatuur verlaagt en vervolgens stroomt het weer terug naar de verdamper.

In een koelkast, vriezer en airco zorgt de warmtepomp voor het koelen (of invriezen). Exact dezelfde warmtepomp, maar dan met meer capaciteit, vormt de warmtebron in een cv-warmtepomp en zorgt voor de verwarming van een woning en kan ook een boiler op temperatuur houden dus zorgen voor warm tapwater .

De eerste warmtepompen, die sinds circa 1900 bestaan, werden gebruikt voor vriezen (bereiding van ijs) en later als airconditioning om een gebouw te koelen tijdens warme periodes.

Sinds circa 2010 zijn cv-warmtepompen in de belangstelling komen te staan om in te zetten als vervanger van de cv-ketel. Vooral na de energiecrisis in 2022 is de cv-warmtepomp zeer populair geworden omdat de benodigde elektrische energie die de cv-warmtepomp gebruikt veel goedkoper is dan de prijs van het gas bij gebruik van een gasgestookte cv-ketel.

Verwarring

Over de term warmtepomp bestaat verwarring, vergelijkbaar met de term "motor". Als je "motor" leest kan je denken aan een voertuig (met twee wielen) of een apparaat dat de krachtbron is om de motor(fiets) voor te bewegen, dezelfde motor die bijvoorbeeld in een auto zit.

Zo is het ook met de term "warmtepomp". Deze kan slaan op het samenstel van onderdelen (verdamper, compressor, condensor, reduceerventiel) die kan zorgen voor "koude" of "warmte", maar dezelfde term "warmtepomp" wordt gebruikt om een compleet apparaat (die veel meer onderdelen bevat dat de vier hiervoor genoemde) aan te duiden en gebruikt wordt om een huis of gebouw te verwarmen. Vanwege deze verwarring hebben wij het woord cv-warmtepomp geïntroduceerd om dit onderscheid te maken.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen in het artikel over hoe werkt een warmtepomp.

Klimaatproductenglossarium

In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium


publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20231215

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >glossarium