stooklijn

stooklijn

Een stooklijn is een lijn in een grafiek waarbij ieder punt op de lijn aangeeft wat de cv-watertemperatuur moet zijn bij een specifieke buitentemperatuur. Hierdoor blijft de temperatuur in de woning constant ondanks wisselende buitentemperaturen.

Categorie: verwarming
Synoniem: stookcurve, verwarmingscurve
Vertaling: Engels: heating curve, weater compensation curca, heating reset schedule, Duits: heizkurve
Gerelateerd: weersafhankelijke regeling, voetpunt, eindpunt, ruimtecompensatie, ruimtecompensatiefactor

Betekenis

De temperatuur in een woning/kamer kan op twee manieren op een gewenste temperatuur gehouden worden. Dat kan met een kamerthermostaat ook wel ruimte afhankelijke regeling genoemd, of met een weersafhankelijke regeling.

Wanneer gekozen wordt voor een weersafhankelijke regeling zal op basis van de buitentemperatuur, die dus een buitentemperatuursensor vereist, de temperatuur van het cv-water aangepast worden. Wordt het buiten kouder, dan zal de cv-watertemperatuur stijgen. Wordt het buiten minder koud, dan daalt de cv-watertemperatuur. Door de temperatuur van het cv-water te regelen compenseer je feitelijk het warmteverlies van de woning bij verschillende buitentemperaturen.

Een weersafhankelijke regeling heeft dus een soort tabel waarin voor iedere mogelijke buitentemperatuur een bijbehorende cv-watertemperatuur vastgelegd is.

Omdat er een direct relatie bestaat tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het cv-water waardoor gezorgd dat de woningtemperatuur constant blijft, kan die "buiten/cv-water temperatuur tabel" ook voorgesteld worden in een grafiek waarin een rechte lijn is getrokken (en die lijn wordt de stooklijn genoemd).

Het is gebruikelijk om op de x-as de buitentemperatuur vast te leggen en op de y-as de cv-watertemperatuur. Daarna moeten twee (bij sommige regelingen soms meerdere) punten op de grafiek bepaald worden. Het eerste punt wordt het voetpunt genoemd en dat is meestal de punt in de grafiek die correspondeert met 20°C buitentemperatuur en een bijbehorende cv-watertemperatuur die bijvoorbeeld ook 20°C is. Daarnaast wordt het eindpunt gekozen, dat is (meestal) bij een buitentemperatuur van -20°C waarbij een gewenste temperatuur van het cv-water wordt gekozen. Bij een vloerverwarming zou dat bijvoorbeeld 30°C kunnen zijn. Bij gebruik van radiatoren ligt dat meestal hoger, bijvoorbeeld bij 42°C.

Als je tussen het voetpunt en het eindpunt een lijn trekt dan heet dat de stooklijn. Op ieder punt van deze (stook)lijn kan je zien bij welke buitentemperatuur de bijbehorende cv-watertemperatuur hoort.

Wanneer een nieuwe centrale verwarming is geïnstalleerd zal de monteur een stooklijn "naar beste kunnen" instellen maar die heeft later enige bijstelling nodig en dat is de taak van de bewoner. Zeker wanneer het buiten wat kouder wordt kan het zijn dat de cv-watertemperatuur niet hoog genoeg is en zal de temperatuur in de woning lager dan gewenst zijn. Op dat moment moet je de stooklijn iets aanpassen.

Stooklijn instellen

Wanneer de temperatuur in de woning altijd te koud is, dus bij relatief hoge en lage buitentemperaturen (zeg +12°C en -10°C) dan moet de stooklijn verhoogd worden (dus het voet- en eindpunt evenveel verhogen). Als alleen de woning minder warm is als het buiten flink koud is maar de rest van het stookseizoen is de binnentemperatuur goed, dan moet de hellingshoek van de stooklijn (het eindpunt) verhoogd worden.

  1. We benoemen hier de primaire vormen van de temperatuurregeling van een centrale verwarming. Dat is dus iets anders dan de soms toegepaste naregeling zoals met een thermostatische radiatorkraan of met een zoneregeling (verwarming) is een secundaire temperatuurregeling.

Klimaatproductenglossarium

In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium


publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20230930

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >glossarium