radiatorventilator

radiatorventilator

Een radiatorventilator is een (kleine) ventilator die meestal onderaan de radiator wordt aangebracht waardoor de warmteafgifte van de radiator verhoogd wordt waardoor energie bespaard kan worden,

Categorie: verwarming, cv-ketel, cv-warmtepomp, afgiftesysteem
Gerelateerd: ventilatorconvector, fancoil, radiator, afgiftesysteem

Betekenis

Een radiatorventilator is een ventilator, vrijwel altijd uitgevoerd in een module waar meerdere ventilatoren in zitten, die gebruikt wordt om de warmteafgifte (het vermogen) van een radiator te verhogen.

De radiatorventilator heeft een temperatuursensor die de temperatuur van de radiator meet, als deze boven een bepaalde waarde stijgt worden de ventilatoren aangezet. Meestal kunnen de ventilatoren in verschillende standen ingesteld worden waarbij de laagste stand vrijwel onhoorbaar zijn. De ventilatoren werken autonoom en worden gevoed via een net adapter. Zodra de temperatuur van de radiator onder een bepaald niveau zakt zullen de ventilatoren uitgeschakeld worden.

De radiatorventilator is populair geworden vanaf circa 2015 toen men zich steeds meer ging beseffen dat energie bespaard kan worden door de cv-watertemperatuur laag te zetten waardoor de hr-ketel kan condenseren waardoor de ketel een flink hoger rendement krijgt.

Sinds de energiecrisis in 2022 zijn ze nog populairder geworden, mede omdat ook het gebruik van de cv-warmtepomp populair werd en deze pas een goed rendement heeft als de watertemperatuur flink laag is, maar juist bij die temperatuur van zeg 40°C de radiator haast geen warmte meer af geeft. Door gebruik van de radiatorventilator is de warmteafgifte te verhogen.

Bedenk wel dat het geen wondermiddel is. Een radiator geeft bij een aanvoertemperatuur van circa 30°C nog maar een fractie af van het vermogen dat dezelfde radiator af geeft bij bijvoorbeeld een aanvoertemperatuur van 75°C. Maar desondanks is het gebruik van de ventilatoren sterk aan te bevelen zolang je radiatoren gebruikt en niet overschakelt op vloerverwarming, want die geeft ook bij lage temperaturen wel voldoende vermogen af.

Klimaatproductenglossarium

In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium


publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20230930

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >glossarium