open vloerverwarmingverdeler

open

Een open vloerverwarmingverdeler wordt specifiek gebruikt in combinatie met een cv-ketel en heeft de taak om het cv-water te verdelen over de aangesloten vloerverwarmingsgroepen en de de hoge temperatuur van de cv-water van de cv-ketel te verlagen voordat het in de vloerverwarmingsgroepen stroomt.

Categorie: verwarming, afgiftesysteem
Synoniem: EN: manifold mixing unit
Gerelateerd: euroconus, gesloten vloerverwarmingverdeler, vloerverwarming, maximaalthermostaat, hybride vloerverwarmingverdeler

Betekenis

Een open vloerverwarmingverdeler, kortweg open verdeler, ook wel mengverdeler genoemd, is een verdeler die gebruikt moet worden in combinatie met een cv-ketel. Wordt een cv-warmtepomp gebruikt dan moet een gesloten vloerverwarmingverdeler gebruikt worden. Daarop is één uitzondering zie

Dat deze open versie gebruik dient te worden komt omdat de aanvoertemperatuur van het cv-water vanuit de cv-ketel veel te warm is om dit door de vloerverwarmingsbuizen te pompen.

Een open verdeler heeft de taak om 1. de aanvoertemperatuur van het cv-water vanuit de cv-ketel te verlagen (tot circa 30°C), en 2. dit koelere water met een eigen circulatiepomp door de groepen te pompen (deze twee functies zijn afwezig bij een gesloten verdeler).

Overigens, ter herkenning, een gesloten verdeler heeft geen circulatiepomp. De aanwezigheid van een circulatiepomp duid dus altijd op een open verdeler.

De open verdeler bestaat uit twee blokken/buizen waarop de vloerverwarmingsleidingen zijn aangesloten. Tussen het aanvoerblok en het retourblok is een pomp gemonteerd en deze pompt continue het cv-water rond zonder de verdeler te verlaten (circulatiepomp→aanvoerblok→vloerverwarmingsgroepen→retourblok→circulatiepomp).

Merk op dat de aansluitingen vanuit de cv-ketel (de aanvoer en retour) naast elkaar op hetzelfde (bovenste/aanvoer) blok zitten (zie foto waarbij op het bovenste blok aan de rechterzijde de aanvoer vanuit de cv-ketel, geheel rechts, en de retour, links daarvan, naast elkaar zitten).

Als de circulatiepomp in de cv-ketel het water in deze verdeler via de aanvoeraansluiting pompt keert het direct, via een klein stukje van het bovenste/aanvoerblok, weer terug via de retouraansluiting.

Hoe hard de circulatiepomp ook pompt, er zal geen water door de vloerverwarmingsleidingen stromen. Daarom wordt een open verdeler hydraulisch neutraal genoemd, de gesloten versie is dat niet. Het is de circulatiepomp van de verdeler die zorgt dat het water door de vloerverwarmingsbuizen stroomt.

In dit aanvoerblok zijn dus twee onafhankelijke stromingen actief die elkaar niet beïnvloeden (hydraulisch neutraal). Dat is 1. het cv-water vanuit de cv-ketel en het cv-water dat door de circulatiepomp door de vloerverwarmingsbuizen rondgepompt wordt. Een versimpelde voorstelling: het is alsof eerst twee gescheiden rijbanen met auto's samengevoegd worden tot één (bredere) rijstrook en even later worden de rijbanen weer gesplitst en gaan de auto's weer naar hun eigen rijstrook.

In werkelijkheid is het aantal auto's van de rijstrook (uit de cv-ketel) heel rustig en rijd er maar af en toe een auto, terwijl de rijstrook met het vloerverwarmingswater de auto's bumper aan bumper rijden. Het is het thermisch ventiel die de doorstroming van het warme cv-water vanuit de cv-ketel vrijwel tegenhoud. Af en toe wordt er een auto doorgelaten.

]
vloerverwarmingverdeler met rechtsboven een thermostaatkraan waaraan een dun capillair (dun krullend buisje) zit en verbonden is aan de aanvoerzijde van de vloerverwarming (onderzijde links)

Zodra er een beetje warmer water door het thermisch ventiel stroomt zal dit meteen gemengd worden met het koudere water dat door vloerverwarming stroomt. Het water uit de cv-ketel heeft bijvoorbeeld een temperatuur van 60°C en het vloerverwarmingswater is bijvoorbeeld maar 30°C. Het warmere water van de cv-ketel wordt door deze menging in temperatuur verlaagd en dat is ook één van de taken van een open verdeler. Vanwege deze mengfunctie wordt een open verdeler ook wel een mengverdeler genoemd.

Het thermisch ventiel (op de aanvoer vanuit de cv-ketel) is met met een (capillair) (zie foto hierboven) aangesloten op het retourblok en meet daar de temperatuur van het cv-water uit de vloerverwarmingsleidingen. Als het water iets te koud wordt gaat het ventiel wat verder open en als het te warm wordt knijpt hij het ventiel iets meer waardoor de temperatuur in de vloer gestabiliseerd wordt.

Dit type verdeler heeft doorgaans ook een maximaalthermostaat en soms een retourwatertemperatuurbegrenzer (zie foto bovenaan, de linkse knop die in de retourleiding is opgenomen). Meestal is iedere groep voorzien van een debietmeter (rood dopje met kijkglaasje en een soort dobbertje er in die het debiet in liter/min aangeeft) die meestal ook dienst doet als ventiel wat meer open of dichtgezet kan worden door er aan te draaien, waardoor het debiet per groep te regelen is. Daarnaast kan iedere groep dicht of opengezet worden met een ventiel (standaard zit er op het ventiel een dop opgedraaid en duwt de pin van het ventiel open) en dat kan optioneel bestuurd worden met een thermische motor als onderdeel van een naregeling.

Wanneer overgestapt wordt van een cv-ketel naar een cv-warmtepomp zal de open verdeler vervangen moeten worden voor een gesloten variant. Doe je dat niet dan moet het water van de warmtepomp veel hoger dan gewenst zijn én het debiet door de open verdeler is vanuit de warmtepomp gezien veel te gering (mogelijk blijft de vloer dan ook te koud). En beide zorgen dat de cv-warmtepomp veel minder efficiënt werk dus onnodig veel energie verbruikt.

  1. Een uitzondering is een vloerverwarming die voorzien is van een platenwarmtewisselaar. Die wordt gebruikt als de vloerverwarming bestaat uit niet diffusiedichte leidingen en daarom verplicht is om een platenwarmtewisselaar te gebruiken. De vloerverwarmingsleidingen in combinatie met de platenwarmtewisselaar vormen zo een hydraulisch losstaande groep en moet dus voorzien zijn van een circulatiepomp. Bij gebruik van een cv-warmtepomp in combinatie met een platenwarmtewisselaar bij de verdeler moet juist een gesloten verdeler gebruikt worden maar in dat geval wel voorzien zijn van een circulatiepomp. Door de circulatiepomp heeft deze verdeler wat weg van een open verdeler of mengverdeler maar dat is het dus niet omdat bij deze verdeler geen sprake is van menging. Zie het lemma vloerverwarmingverdeler voor een beslisboom wat voor verdeler gebruikt moet worden in welke situatie.

Klimaatproductenglossarium

In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium


publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20230930

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >glossarium