naregeling

Een naregeling is een techniek waarbij een deel van het afgiftesysteem in- of uitgeschakeld wordt om in een ruimte een bepaalde gewenste temperatuur te bereiken. Voorbeelden van een naregeling zijn de thermostatische radiatorkraan en een elektronische zoneregeling.
Categorie: | verwarming, afgiftesysteem |
---|---|
Gerelateerd: | thermostatische radiatorkraan, zoneregeling, weersafhankelijke regeling, thermostaat |
Betekenis
Een naregeling is een secundaire temperatuurregeling van een centraal verwarmingssysteem die alleen invloed heeft op het afgiftesysteem zoals radiatoren of vloerverwarmingsgroepen. De naregeling stuurt niet de warmtebron aan, dat gebeurt door een kamerthermostaat of een weersafhankelijke regeling.
Door het open en dichtzetten van delen van het afgiftesysteem, op basis van het verschil tussen de gewenste en heersende temperatuur in een ruimte, kan een naregeling de temperatuur in een bepaalde ruimte beïnvloeden. Zo kan het gewenst zijn om bepaalde ruimte koeler te houden of zelfs (tijdelijk) geheel niet te verwarmen. Het eenvoudigste en bekendste voorbeeld van een naregeling is een thermostatische radiatorkraan.
Bij vloerverwarming kan een naregeling toegepast worden door het toepassen van een zogenaamde zoneregeling die thermische motoren activeert of deactiveert waardoor kleppen/ventielen van één of meerdere zones open of dichtgezet worden. Aan de zoneregeling is één of zijn meerdere thermostaten gekoppeld (bedraad of draadloos).
Naregeling in combinatie met cv-warmtepomp niet altijd slim
Wanneer je een naregeling wil combineren met een cv-warmtepomp moet je erg oppassen. In de meeste gevallen zijn alle onderdelen van het afgiftesysteem (zone's) nageregeld. Het kan dan zijn dat op een bepaald moment alle zone's dichtgezet zijn door de zoneregeling. In de meeste gevallen werkt de zoneregeling autonoom (master-slave) en communiceert niet met de cv-warmtepomp. De cv-warmtepomp maakt vrijwel altijd gebruik van een weersafhankelijke regeling en zal dus zelf bepalen wanneer de warmte gemaakt moet worden. Als dat plaatsvindt op het moment dat alle zone's dicht staan kan de cv-warmtepomp zijn warmtepomp niet kwijt en slaat daarom vrijwel meteen uit omdat de cv-waterteperatuur te snel gaat stijgen. Maar even later, wanneer de cv-watertemperatuur weer gedaald is, en dat kan al na een paar minuten zijn, gaat de cv-warmtepomp weer draaien. Op deze wijze ontstaan veel te veel schakelmomenten en dat is schadelijk voor de cv-warmtepomp en kan daardoor kan de levensduur drastisch verkorten.
Dit snel in- en uitschakelen (pendelen) moet je te allen tijde zien te voorkomen. Veel installateurs installeren daarom een buffervat, maar dat is zeer omstreden en het is daarnaast symptoombestrijding. De werkelijke oorzaak wordt niet weggenomen. De cv-warmtepomp zou niet moeten starten als er geen warmtevraag is. Maar dat is alleen mogelijk als de zoneregelaars kunnen werken als "master-master configuratie" waarbij zij wél contact hebben met de cv-warmtepomp en aangeven wanneer in een kamer een warmtevraag is.
Een hele simpele oplossing voor dit probleem is om de woonkamer niet na te regelen (of de zone van de woonkamer constant open te zetten door de thermostaat zéér hoog in te stellen, zoals 30°C). Wanneer de warmtepomp inschakelt en alle zone's dicht staan, kan de warmtepomp toch zijn warmte kwijt in de woonkamer. Vooral als de woonkamer voorzien is van vloerverwarming is dit een ideale oplossing. De vloer fungeert dan als een supergroot buffervat.
Klimaatproductenglossarium
In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium
publicatie: 20230930 aanpassing/controle: 20231203 Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie