nachtverlaging

Bij nachtverlaging wordt gedurende nachtelijke uren de woning minder (of niet) verwarmd.
Categorie: | verwarming |
---|---|
Vertaling: | Engels: night set-back, Duits: nachtabsenkung, Frans: réduit de nuit, régime de nuit |
Gerelateerd: | nachtbedrijf |
Betekenis
Een nachtverlaging is tijdelijke temperatuurverlaging van de verwarming tijdens de nachtelijke uren. Deze nachtverlaging werd toegepast bij gebruik van een cv-ketel. Hoewel de cv-ketel in de ochtend flink veel warmte in de woning moest brengen om hem weer op temperatuur te brengen, was die extra benodigde energie minder dan de bespaarde energie door het lagere warmteverlies in de nacht. Hoe slechter de woning geïsoleerd was, hoe meer energie bespaard kon worden.
Bij een cv-warmtepomp is dit trucje niet mogelijk en zal een nachtverlaging in veel gevallen zelfs meer elektriciteit kosten dan wanneer geen nachtverlaging wordt toegepast.
Hoewel bij een cv-warmtepomp met nachtverlaging de in de nacht bespaarde energie natuurlijk onveranderd blijft ten opzichte van een cv-ketel, is het de manier van opwekken van tijdelijk meer warmte in de eerste uren van de ochtend die de besparing te niet doet, of zelfs meer elektriciteit kost.
Dat komt omdat wanneer in de ochtend de cv-warmtepomp tijdelijk meer vermogen (warmte) moet produceren om alles weer op te warmen, dit bij een cv-ketel nauwelijks lijdt tot een rendementsverlaging, maar een cv-warmtepomp laat juist wel een sterke daling van het rendement zien. Je hebt dus meer elektriciteit nodig om in een kortere tijd een bepaalde hoeveelheid warmte op te wekken dan in een langere tijd.
Meer warmte produceren gaat namelijk altijd gepaard met een stijging van de cv-watertemperatuur[1]. Zou normaal de cv-watertemperatuur bijvoorbeeld 35°C zijn, in de ochtend "om het weer warm te krijgen" moet de temperatuur van het water tijdelijk op 42°C gebracht worden (deze waarde is maar een voorbeeld, de werkelijke benodigde temperatuur is afhankelijk van het afgiftesysteem en de daling in temperatuur van de woning).
Die temperatuurverhoging levert bij een cv-ketel tot een kleine rendementsdaling, maar bij een cv-warmtepomp is dit effect significant. Bij een cv-warmtepomp daalt het rendement met 2% per graad Celsius stijging van het cv-water[2]. Dus in dit voorbeeld kost het extra verwarmen 14% meer elektriciteit en dat is bovenop de extra energie die nodig is om het In de ochtend weer warm te krijgen.
Nachtverlaging was bij cv-ketels vooral in het voordeel in minder goed geïsoleerde woningen. In moderne goed geïsoleerde woningen zal bij een nachtverlaging de temperatuur gedurende nacht nauwelijks dalen en heeft het eventuele voordeel bij een cv-ketel minder effect. Ook bij natbouw vloerverwarming wordt vaak geadviseerd om geen nachtverlaging toe te passen omdat het veel tijd kost om de temperatuur weer hoger te krijgen en lijdt tot comfortverlies.
Nachtverlaging kan weer wel, juist bij goed geïsoleerde woningen, interessant zijn in combinatie met zonnepanelen. De tijdklokfunctie van de cv-warmtepomp kan dan gebruikt worden zodat deze (vrijwel) alleen maar werkt gedurende de (normale) zonuren. Als tijdens deze zonurenperiode (dus overdag) de zon schijnt kan de energie van de zonnepanelen direct gebruikt worden voor de warmtepomp.
Het verwarmen met zelf geproduceerde elektriciteit heeft dan de voorkeur boven een lager rendement van de cv-warmtepomp omdat deze maar een deel van de dag aanstaat. Hiermee wordt voorkomen dat de zonnepanelen elektriciteit terugleveren aan het net, wat minder geld zal opbrengen (na afschaffing van salderingsregeling) en voorkomt dat elektriciteitscentrales (die mogelijk op fossiele brandstoffen werken) energie hoeven te produceren voor je warmtepomp. De nachtverlaging is dan een zeer goede milieubesparende maatregel en kan ook nog eens financieel voordelig zijn door het niet terugleveren van zonnepaneelenergie. Meer informatie in het artikel over zonnepanelen.
Het verwarmen met elektriciteit van zonnepanelen is natuurlijk niet mogelijk in hartje winter, dan leveren de zonnepanelen vrijwel geen elektriciteit op. Maar in het stookseizoen tot half november en vanaf half februari kan je een groot deel of zelfs alle benodigde energie die benodigd is voor verwarming van je zonnepanelen betrekken (uitgaande dat je voldoende panelen hebt).
- Strikt genomen kan het vermogen ook verhoogd worden door het debiet te verhogen of een combinatie van watertemperatuur en debiet, maar we proberen het zo simpel mogelijk te houden. Uiteindelijk moet de warmte in het afgiftesysteem afgestaan worden en daar speelt de cv-watertemperatuur een dominante rol, en het debiet een duidelijk mindere rol, want het debiet is bij een warmtepomp al zeer hoog.
- Strikt genomen daalt het rendement van een cv-warmtepomp niet door de verhoging van de cv-watertemperatuur maar doordat de cv-watertemperatuur hoger moet worden (om meer vermogen af te geven) zal als gevolg daarvan de Tlift hoger worden en dat is direct gerelateerd aan de COP / rendement van de cv-warmtepomp.
Klimaatproductenglossarium
In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium
Hoe werkt eigenlijk een cv-warmtepomp? Hoe kan deze goedkoper in gebruik zijn dan een cv-ketel? In het boekje "Lex, Leo en de warmtepomp" lees je vrijwel alle aspecten van een warmtepomp waardoor je beter voorbereid keuzes kan maken bij de aanschaf van een warmtepomp. publicatie: 20230930 aanpassing/controle: 20231130 Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactieHoe werkt een warmtepomp?
Boekje over warmtepompen