monoblock cv-warmtepomp

Een monoblock cv-warmtepomp is een cv-warmtepomp die uit één kast bestaat.
Categorie: | verwarming, koeling, cv-warmtepomp |
---|---|
Synoniem: | monoblock, monoblock warmtepomp |
Gerelateerd: | cv-warmtepomp, biblock cv-warmtepomp, split cv-warmtepomp |
Betekenis
Bij een monoblock cv-warmtepomp zijn de onderdelen die de warmte opwekken en de warmte afstaan (aan het cv-water) verenigd in één kast. Die kast staat bij lucht/water warmtepompen altijd buiten.
Ter referentie, bij een split cv-warmtepomp (biblock cv-warmtepomp) bestaat uit twee kasten. Het warmteopwekkende deel dat buiten staat, en het warmteafgevende deel (hydromodule genoemd) staat binnen.
Doordat de monoblock cv-warmtepomp twee kasten in één herbergt is deze daarom groter dan de buitenunit van een split cv-warmtepomp.
Een ander verschil is dat bij een monoblock de warmte getransporteerd wordt via normale cv-leidingen waarin cv-water zit en bij een split unit wordt de warmte getransporteerd naar de hydromodule met leidingen waar koudemiddel doorheen stroomt.
Wat betreft rendement of techniek bestaat er geen wezenlijk verschil tussen de monoblock en de split versie.
Hoewel de term monoblock suggereert dat je maar één apparaat hebt is het wel zo dat in het huis nog een (grote) boiler aan de monoblock gekoppeld moet worden die voor het warm tapwater zorgt, maar een aparte warmtepompboiler is ook een mogelijkheid.
Geen F-gassen of STEK certificaat
Bij een split cv-warmtepomp moet het buiten- en binnendeel met koudemiddelleidingen aan elkaar verbonden worden. Het werken met koudemiddelen is wettelijk alleen toegestaan door iemand met een zogenaamd "F-gassen certificaat" ook wel STEK certificaat genoemd. Op het moment van schrijven hebben maar een beperkt aantal cv-monteurs dit F-gassen certificaat.
Dat betekent dat een monteur met F-gassen certificaat zowel monoblocks als split-unit cv-warmtepompen mag installeren. De monteur zonder dit F-gassen certificaat mag alleen maar monoblock cv-warmtepompen installeren.
Nu uw scribent dit schrijft bekruipt hem het gevoel dat het wel eens zou kunnen dat installatiebedrijven die geen F-gassen monteurs in dienst hebben een "lichte" voorkeur hebben voor monoblock cv-warmtepompen en als u vraagt om een split cv-warmtepomp aan te bieden dat dit afgedaan wordt met "dat is in uw situatie geen goed idee".
Nogmaals, een split-unit is niet beter of slechter dan een monoblock, maar op detailniveau zijn er tussen modellen en fabrikanten wel degelijk verschillen te vinden waarbij bij in de ene woning/situatie een split-unit beter past en bij de andere woning/situatie een monoblock een betere keuze is.
Aandachtspunten

Een paar aandachtspunten willen we je meegeven. Een monoblock behoeft geen binnenunit (m.u.v. de boiler) dat scheelt iets ruimte binnenshuis. De installatie, doordat er geen koudemiddelleidingen zijn, is iets eenvoudiger.
Doordat bij een monoblock cv-warmtepomp alle componenten in één apparaat zijn verenigd zijn de afmetingen een stuk groter dan een split unit (ruimte en de mate waarin de unit als verstorend element wordt gezien kan een punt van aandacht zijn).
Een monoblock wordt met dikke cv-leidingen aangesloten en die leidingen lopen dus van het monoblock buiten naar de cv-installatie binnen. Natuurlijk moeten die leidingen goed geïsoleerd worden.
Hoewel de kans erg klein is, maar zeker niet uit te sluiten, maar het zou kunnen voorkomen dat de elektriciteit voor een aantal uur uitvalt én de buitentemperatuur onder het vriespunt ligt. In dat geval zal het water in de leidingen, maar nog erger, in het monoblock bevriezen en onherstelbare schade aanrichten. Dit is alleen te voorkomen met een UPS, een noodstroomvoorziening, maar dat is zeer duur of dat de leidingen buiten aftapkraantjes hebben en dat je het cv-water (minimaal voor het buitengedeelte) kan laten wegstromen.
Zodra de stroomstoring voorbij is moet je de kraantjes dichtdraaien en het cv-water even bijvullen. Maar... je moet op het moment van de stroomstoring wel aanwezig zijn... Daarnaast bij een split-unit zijn de koudemiddelleidingen relatief dun, de leidingen van een monoblock zijn, inclusief isolatie flink dikker en ergens zullen de leidingen door de buitenmuur naar binnen moeten (onder fundering door?).
Voor de volledigheid, de koudemiddelleidingen van een split unit kunnen niet bevriezen, daar stroomt geen water door heen maar koudemiddel (maar moeten desondanks wel goed geïsoleerd worden). De kans dat een lek in een koudemiddelleiding(aansluiting) ontstaat is niet ongebruikelijk (maar is op zich een simpele reparatie), dat zal bij een monoblock waar geen koudemiddelleidingen buiten de monoblock komen vrijwel niet gebeuren.
Klimaatproductenglossarium
In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium
publicatie: 20230930 aanpassing/controle: 20231130 Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie