impulsmomenten

impulsmomenten

Impulsmomenten zijn het aantal impulsen (inschakelmomenten) die gedurende de levensduur plaatsgevonden hebben bij een compressor van een warmtepomp.

Categorie: cv-warmtepomp, verwarming

Betekenis

De levensduur van een cv-warmtepomp wordt primair bepaald door het aantal keer dat de compressor is gestart. In de praktijk speelt (meestal) het aantal impulsmomenten een grotere rol dan het (ook gelimiteerde aantal) bedrijfsuren van de compressor. Iedere keer dat de compressor ingeschakeld wordt is er sprake van een korte versterkte slijtage en wordt een impulsmoment of inschakelmoment genoemd.

De levensduur van een compressor, (en in de praktijk ook de cv-wartempomp als geheel) wordt geschat op circa 150.000 impulsmomenten. Wanneer de compressor versleten is of defect geraakt is zal (bij particulieren) vrijwel nooit de compressor vervangen/gerepareerd worden maar wordt de hele cv-warmtepomp vervangen of minimaal "de warmtepompmodule" vervangen worden (die ook zéér prijzig is).

Meer hierover in het artikel over de levensduur van de warmtepomp.

Klimaatproductenglossarium

In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium


publicatie: 20240119

aanpassing/controle: 20240119

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >glossarium