hulpelement

Een hulpelement is een elektrisch verwarmingselement die een warmtepomp helpt extra vermogen (warmte) af te geven.
Categorie: | cv-warmtepomp, verwarming, tapwater |
---|---|
Synoniem: | elektrisch element, backup element |
Vertaling: | Engels: electric heating rod, bij een boiler: immersion heater |
Gerelateerd: | elektrisch verwarmingselement |
Betekenis
Een hulpelement wordt gebruikt bij een cv-warmtepomp. Het is een elektrisch verwarmingselement (weerstand). Het hulpelement kan voor diverse taken gebruikt worden. Dit verwarmingselement is niet energiezuinig, deze heeft een cop-waarde van maar 1 maar dat is niet anders, het is een bewuste keuze en soms een noodzakelijk kwaad.
Zo kan het hulpelement ingeschakeld worden wanneer bij zeer koude dagen als de warmtepomp niet voldoende vermogen kan leveren om de woning op temperatuur te houden. Dit is geen tekortkoming van de warmtepomp maar het is een bewuste keuze geweest bij de aanschaf. Waarom die keuze is gemaakt is te lezen in het lemma betafactor.
Het hulpelement kan ook ingeschakeld worden als de warmtepomp een boiler moet opwarmen. Zo zal de warmtepomp de boiler wel zelfstandig de boiler op 50 graden krijgen maar een temperatuur daarboven is heel lastig voor een warmtepomp. Vaak, afhankelijk van het model, zal de verwarming van het tapwater naar 55°C of nog hoger alleen maar gerealiseerd kunnen worden als het hulpelement het laatste deel van het verwarmingstraject voor zijn rekening neemt.
Het hulpelement wordt ook gebruikt bij een zogenaamde legionella-run, waarbij de boiler, meestal ééns per week voor een bepaalde tijd op minimaal 60°C gehouden wordt om daarmee een besmetting van legionella bacteriën te voorkomen.
Het hulpelement kan ook ingezet worden bij lucht-water warmtepompen die in de winter last hebben van rijpvorming (ijsaangroei) op de verdamper in de buitenunit. Meestal wordt de warmtepomp (functioneel) kortdurend omgedraaid waarbij warmte uit de woning onttrokken wordt en aan de buitenunit afgegeven wordt, waarbij die warmte zorgt dat de ijsaangroei in een paar minuten smelt en de warmtepomp weer normaal kan functioneren. Maar in sommige situaties, zoals bij een sterk afgekoelde woning, is onvoldoende warmte in de woning beschikbaar voor de ontdooicyclus en wordt het hulpelement ingeschakeld die de benodigde warmte levert.
Het hulpelement kan ook gebruikt worden als noodverwarming. Wanneer de warmtepomp een storing heeft en je woning niet meer verwarmd, dan kan je handmatig of automatisch overschakelen op verwarmen met het hulpelement en dan voor (nood) warmte zorgt. Dat kost natuurlijk veel meer energie dan de warmtepomp, circa drie tot vier keer, maar het is maar voor een korte periode en beter zo dan een koud huis.
Veel energie
Het hulpelement werkt op basis van elektriciteit en heeft een groot vermogen (vraagt veel stroom). Het vermogen van het hulpelement is afhankelijk van het model maar waarden van 1 kW (1000 Watt) tot 3 kW (3000 Watt) zijn normaal. Afhankelijk van het model kunnen meerdere elementen (meestal tot maximaal drie) ingebouwd zijn.
Stel dat de warmtepomp drie hulpelementen heeft van ieder 3000 Watt dan is dat samen een vermogen van 9000 Watt.
Een normale wandcontactdoos (stopcontact) kan maar 3680 Watt leveren, dus een warmtepomp met 9000 Watt aan hulpelementen heeft dus altijd een 3-fasenaansluiting nodig.
Oplettendheid geboden!
Dat een warmtepomp een hulpelement heeft die je zelfs in geval van nood kan helpen met het warm houden van je woning is mooi, maar het kan ook leiden tot hele vervelende en onverwachte situaties die veel geld kunnen kosten.
Zo kan het zijn, door een fout in de installatie (fout gemaakt door de installateur), of door een defect in de warmtepomp, dat zonder dat je het realiseert het hulpelement wordt geactiveerd en je wellicht maandenlang de woning verwarmd met het hulpelement. Als je dat niet weet kan het wellicht een jaar duren dat je, na het zien van de jaarafrekening van de elektriciteit, dan pas realiseert dat het elektriciteitsverbruik gigantisch is gestegen, mogelijk met een factor drie tot vier! Dat wordt dan een hele dure eindafrekening.
Om dit te voorkomen is het verstandig om regelmatig de status van de warmtepomp te controleren maar nog beter is om wekelijks de standen van je kWu meter op te schrijven in een spreadsheet. Als je dit iedere week doet zie je heel snel dat het elektriciteitsverbruik enorm is toegenomen en dat is een startpunt voor een onderzoek. Als je dat te veel moeite vindt is een zogenaamde P1-monitor met bijbehorende app, die je met een grafiek inzicht geven in je elektriciteitsverbruik ook een goed hulpmiddel, je moet er dan wel regelmatig er even naar kijken.
Klimaatproductenglossarium
In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium
publicatie: 20230930 aanpassing/controle: 20230930 Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie