elektrisch verwarmingselement

Een elektrische verwarmingselement is een warmtebron die op basis van elektriciteit werkt.
Categorie: | verwarming |
---|---|
Synoniem: | elektrisch verwarmingselement, elektrische bijverwarming, hulpverwarming, hulpelement, backup element, backup heater, boosterelement, weerstand |
Vertaling: | Engels: electric heating element |
Gerelateerd: | cv-warmtepomp, betafactor, tdi |
Betekenis
Een elektrisch verwarmingselement geeft (veel) warmte zodra deze geactiveerd wordt (doordat er elektriciteit stroom door vloeit). Technisch gezien betreft het een weerstand, logisch dat Vlamingen dit een "weerstand" noemen en geen elektrisch verwarmingselement.
Een elektrische verwarmingselement kan in veel verschillende situaties worden toegepast zoals in een elektrische boiler, keukenboiler en in warmtepompen.

Het verwarmingselement wordt in een cv-warmtepomp ingezet om:
- de warmtepomp tijdens extreem koud weer te helpen mocht deze thermisch vermogen te kort komen.
- de warmtepomp te helpen om de boiler voldoende warm te maken omdat de warmtepomp dit (meestal) zelf niet voldoende kan;
- Om de warmtepomp te helpen bij een ontdooicyclus (mocht te weinig warmte beschikbaar zijn in de woning);
- het water in een monoblock lucht/water warmtepomp (die buiten staat) tijdens vriesweer op temperatuur te houden zodat het niet bevriest (mocht onvoldoende warmte in het huis beschikbaar zijn en de warmtepomp zelf niet aanstaat);.
- de olie in de warmtepomp op temperatuur te houden.
Een warmtepomp kan, heel bewust, ondergedimensioneerd zijn en heeft dan onvoldoende vermogen om de woning voldoende warm te houden tijdens enkele extreem koude dagen. Het elektrisch verwarmingselement helpt dan het ontbrekende vermogen op te vangen. Meer kan je hier over lezen bij het lemma bètafactor).
Een boiler van een cv-warmtepomp moet regelmatig op een hogere temperatuur verwarmd worden dan normaal. Zo kan de boiler bijvoorbeeld standaard op 52°C ingesteld staan, maar een keer per week wordt om een mogelijk legionellabesmetting te voorkomen en anti-legionellacyclus gestart (ook wel legionella-run genoemd). Veel, maar niet alle, warmtepompen zijn niet in staat het boiler water op 60°C of hoger te verwarmen. Vaak is deze grens 55-58°C. Wanneer de warmtepomp de temperatuur van de boiler niet verder kan verhogen wordt het verwarmingselement ingeschakeld en die levert zoveel warmte dat de boiler snel boven de 60°C komt.
Bij lucht/water warmtepompen zal wanneer de buitentemperatuur rond het vriespunt komt, rijpvorming plaatsvinden op de buitenunit. Wanneer dit te veel de luchtdoorstroming blokkeerd start de warmtepomp een ontdooicyclus. Daarbij onttrekt deze warmte uit het warme cv-water. Mocht onvoldoende warmte in de cv-leidingen zitten dan zal automatisch het elektrisch verwarmingselement ingeschakeld worden om te zorgen dat toch voldoende warmte beschikbaar komt om de buitenunit te ontdooien.
Wanneer een monoblock lucht/water warmtepomp enige tijd niet actief is (vanwege vakantie of dat de thermostaat laag gezet is), en de buitentemperatuur onder het vriespunt komt, bestaat de mogelijkheid dat het cv-water in de buitenunit en de cv-leidingen die zich buiten de woning bevinden, bevriezen. Dit zou leiden tot onherstelbare schade. Op dat moment zal de cv-warmtepomp als eerste het water in de cv-installatie rondpompen waardoor warmte vanuit de woning in de buitenunit komt. Mocht dit onvoldoende zijn dan wordt een elektrisch verwarmingselement ingeschakeld.
In een buitenunit van een lucht/water warmtepomp bevindt zich olie die de draaiende delen te smeren. Wanneer de temperatuur lager wordt zal de olie stroperiger worden. Een klein verwarmingselement zorgt dan dat de olie op een constante temperatuur wordt gehouden (mocht de warmtepomp een tijd geen warmte hebben gemaakt).
Het gebruik van een elektrisch verwarmingselement vergt veel elektrische energie in vergelijking met een cv-warmtepomp. Wanneer de cv-warmtepomp bijvoorbeeld 4 kW warmte moet maken kost dat, vanwege het hoge rendement van de warmtepomp, maar circa 1 kW elektrisch vermogen. Maar een elektrisch element dat 4 kW warmte moet maken kost ook 4 kW aan elektriciteit.
Het langdurig gebruik van een elektrisch verwarmingselement is dus zeer onwenselijk.
Het komt regelmatig voor dat eigenaren van een warmtepomp, zonder dat ze dit zich realiseren, onnodig (heel) veel meer elektriciteit gebruiken omdat het elektrisch verwarmingselement, door een installatiefout (verkeerde instelling), onnodig vroeg wordt ingeschakeld.
Het elektrisch element kent zeer veel synoniemen zoals: boosterelement, hulpelement, hulpverwarming, elektrisch verwarmingselement, elektrische bijverwarming, backup heater en backup element.
Klimaatproductenglossarium
In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium
publicatie: 20230930 aanpassing/controle: 20231215 Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie