diëlektrische koppeling

Een diëlektrische koppeling is een verbindingsstuk dat gebruikt wordt om corrosieproblemen te voorkomen indien twee verschillende metaalsoorten aan elkaar verbonden worden zoals een koperen waterleiding aan een boiler van staal.
Categorie: | verwarming, tapwater |
---|---|
Gerelateerd: | boiler, warmtepompboiler |
Betekenis
Een diëlektrische koppeling is een verbindingsstuk dat zorgt dat er geen versneld roestproces plaatsvindt wanneer twee verschillende metalen met elkaar verbonden zijn. De koppeling bestaat geheel of gedeeltelijk uit een elektrische isolator zoals bijvoorbeeld kunststof.
Wanneer twee verschillende metalen met elkaar in contact staan en op het contactvlak water aanwezig is, zal er een kleine spanning tussen de twee metalen ontstaan, het zogenaamde potentiaalverschil (de twee metalen vormen samen met het water een kleine batterij). Deze spanning zal zorgen dat het oxidatieproces (roestproces) van één van de twee metalen versneld wordt.
Welke van de twee metalen zal oxideren is afhankelijk van de gebruikte metalen. Voor de bepaling hiervan wordt gebruik gemaakt van de verdringingsreeks van metalen. Een deel van die reeks is (van onedel metaal dat sneller zal oxideren naar edeler metaal): magnesium - aluminium - zink - chroom - ijzer - nikkel - tin - lood - koper.
Wordt als voorbeeld een koperen waterleiding verbonden met een stalen boiler (staal bestaat uit ijzer), dan zal het ijzer (dat minder edel is dan koper) een versterkte vorm van oxidatie kennen (het roest sneller dan zonder de verbinding met koper) en dat leidt er toe dat de stalen boiler versneld zal roesten.
Klimaatproductenglossarium
In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium
Een artikel over de thuisbatterij die de belangrijkste aspecten behandelt met verwijzingen naar verdiepingsartikelen. Wist je dat er twee totaal verschillende thuisbatterijen bestaan, ieder met hun voor- en nadelen? In het boekje "Lex, Leo en de warmtepomp" lees je vrijwel alle aspecten van een warmtepomp waardoor je beter voorbereid keuzes kan maken bij de aanschaf van een warmtepomp. publicatie: 20230930 aanpassing/controle: 20230930 Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactieAlles wat je wil weten over de thuisbatterij
Boekje over warmtepompen