dauwpunt

relatieve vochtigheid- en temperatuurmeter, met dauwpunt berekening
relatieve vochtigheid- en temperatuurmeter, met dauwpunt berekening

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij lucht totaal verzadigd is met waterdamp en bij een verdere temperatuurdaling dauwvorming (condens) ontstaat.

Categorie: verwarming, koeling, cv-warmtepomp, isolatie
Vertaling: Engels: dew point, Duits: taupunkt, Frans: point de rosée
Gerelateerd: relatieve luchtvochtigheid, luchtontvochtiger, luchtbevochtiger

Betekenis

Het dauwpunt heeft een sterke relatie met de term relatieve luchtvochtigheid en het doorgronden van die term is noodzakelijk om de term dauwpunt te doorgronden.

Zoals je hebt kunnen lezen in het lemma relatieve luchtvochtigheid is verzadiging van de lucht met waterdamp afhankelijk van de temperatuur. Wanneer als voorbeeld lucht met een temperatuur van 20°C en een relatieve luchtvochtigheid van 50% afkoelt, zal de relatieve luchtvochtigheid stijgen. Bij een temperatuur van 9°C heeft deze lucht een relatieve luchtvochtigheid bereikt van 100%. Dit houdt in dat die lucht (bij die temperatuur) geheel verzadigd is. Meer waterdamp kan door de lucht niet opgenomen worden. Die temperatuur wordt het dauwpunt genoemd.

Als de lucht nog een héél klein beetje in temperatuur daalt, zit er meer waterdamp in de lucht dan deze feitelijk kan bevatten en daardoor zal de overtollige (niet te bevatten) waterdamp "uitscheden" worden in de vorm van dauw of condens.

Wanneer lucht met een relatieve vochtigheid van 50% en een temperatuur van 20°C in contact komt met koude oppervlakten zoals een vloer, muur of ruit, kan sprake zijn van condensvorming. Stel dat de vloer 12°C is, de muur 10°C en de ruit 8°C is, dan zal er wel condens op de ruit ontstaan maar niet op de muur of vloer. Immers, lucht van 20°C met een relatieve luchtvochtigheid van 50% heet een dauwpunt van 9°C. De ruit heeft een temperatuur onder het dauwpunt en daarom zal op de ruit condens ontstaan. De muur en vloer met een temperatuur boven dit dauwpunt zullen dus droog blijven.

We hebben in dit voorbeeld lucht van 20°C gebruikt met een relatieve luchtvochtigheid van 50% (en die heeft een dauwpunt van 9°C). Zou de lucht dezelfde temperatuur van 20°C hebben maar een relatieve luchtvochtigheid van bijvoorbeeld 70%, dan zal het dauwpunt zich op 14°C bevinden. Immers die lucht van 70% bevat meer waterdamp en zal bij een daling van temperatuur sneller verzadigd zijn. In dat geval (20°C en 70%) zou niet alleen de ruit, maar ook de muur en vloer nat worden door condensvorming.

Toepassing

Het dauwpunt speelt (in het kader van dit glossarium) een rol bij cv-warmtepompen die een koelfunctie bezitten. Wanneer het water dat door het afgiftesysteem stroomt onder het dauwpunt komt, zal condensvorming ontstaan of zelfs condenswater. Zo kan bij een radiator condens ontstaan waardoor er water op de vloer terecht komt of zal de hele vloer nat en glad worden bij gebruik van vloerverwarming. Daarom zal de cv-warmtepomp de temperatuur tijdens koeling doorgaans nooit kouder laten worden dan 18°C omdat het dauwpunt in de praktijk een stuk onder deze 18°C ligt en dus geen condensvorming plaatsvindt (ter illustratie: lucht van 20°C en een RV van 90% zal een dauwpunt hebben van 18°C, maar in de praktijk komt een relatieve vochtigheid van 90% in principe niet voor).

Het dauwpunt speelt ook een rol bij een ventilatielucht-wtw. Vooral in de winter zal condenswater ontstaan omdat de afgezogen lucht afgekoeld wordt door de naar binnenstromende lucht in de wtw en de temperatuur onder het dauwpunt kan komen. Daar is uiteraard in voorzien en daarom heeft deze wtw een condenswaterafvoer die aangesloten is op de riolering.

Ook bij een luchtontvochtiger speelt het dauwpunt een rol. Een luchtontvochtiger werkt op het principe dat lucht binnen de luchtontvochtiger sterk wordt afgekoeld tot onder het dauwpunt, waarbij condenswater ontstaat, dus dat de lucht minder water(damp) bevat en daardoor zal de relatieve luchtvochtigheid dalen (de lucht droger worden). De lucht wordt vervolgens door hetzelfde apparaat verwarmd en terug in de woning geblazen.

Klimaatproductenglossarium

In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium


publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20231215

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >glossarium