cascade opstelling
Een cascadeopstelling wordt toegepast wanneer meerdere warmtebronnen gezamenlijk de benodigde thermische energie moeten leveren.
Categorie: | verwarming |
---|---|
Gerelateerd: | open verdeler |
Betekenis
Wanneer veel verwarmingsvermogen nodig is, zoals in kantoorpanden, flats, winkelcentra of schoolgebouwen, wordt niet gebruik gemaakt van één grote (en dure) warmtebron maar meerdere laagvermogen warmtebronnen. Die warmtebronnen zoals cv-ketels of cv-warmtepompen werken samen en leveren het zo het benodigde vermogen op.
De manier hoe deze cv-warmtepompen aan elkaar gekoppeld zijn wordt een cascadeopstelling genoemd. Alle warmtebronnen zijn aangesloten op een open verdeler. Dat is een soort grote buis waarop alle warmtebronnen zijn aangesloten én het afgiftesysteem.
De warmtebronnen sturen met hun eigen pomp de warmte naar de open verdeler en de circulatiepomp van het afgiftesysteem pompt de warmte uit de open verdeler.
Het voordeel van een cascadeopstelling is dat enorm veel vermogen met relatief kleine goed verkrijgbare, dus relatief goedkope warmtebronnen zoals normale cv-ketels of cv-warmtepompen gemaakt kan worden.
Het onderhoud in de cascadeopstelling is ook eenvoudig omdat, terwijl het systeem operationeel is, een warmtebron losgekoppeld kan worden van de cascade. Ook zal de uitval van één (of meerdere) warmtebronnen niet leiden tot uitval van de verwarming. Immers, maar in een klein deel van het stookseizoen is het maximale verwarmingsvermogen nodig.
De warmtebronnen in de cascade worden aangestuurd door een cascade besturing. Die bepaalt welke warmtebron ingeschakeld moet worden en houdt rekening met het aantal bedrijfsuren van de warmtebronnen.
Klimaatproductenglossarium
In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium
publicatie: 20240312 aanpassing/controle: 20240312 Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie