bovenwaarde

Met de bovenwaarde wordt alle vrijgekomen warmte bij een cv-brander bedoeld en is inclusief de warmte die zich bevindt in de waterdamp die ontstaan is tijdens het verbranden van fossiele brandstoffen.
Categorie: | verwarming, cv-ketel |
---|---|
Gerelateerd: | onderwaarde |
Betekenis
De bovenwaarde is de hoeveelheid thermische energie (warmte) die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie inclusief de thermische energie die opgeslagen zit in de waterdamp die ontstaat tijdens die verbranding. De thermische energie die in waterdamp zit en teruggewonnen kan worden met condensatie is ongeveer 10% van de beschikbare warmte.
Vroeger maakte cv-ketels geen gebruik van de thermische energie die zich in de waterdamp bevond en dat werd "onderwaarde" genoemd. In een HR-ketel kan die condensatiewarmte wel nuttig gebruikt worden, vandaar de naam HR-ketel: Hoog Rendement ketel.
Een HR-ketel heeft een rendement van circa 94%[1] gebaseerd op de bovenwaarde (dus 6% van de beschikbare energie gaat verloren). Wordt het rendement gemeten op basis van de onderwaarde dat is dit 104%. Vandaar dat HR-ketels ook wel HR107 ketels worden genoemd omdat onder ideale omstandigheden 107% rendement op onderwaarde behaald kan worden. Men is in de cv-branche het rendement blijven uitdrukken op basis van de (verouderde) onderwaarde.
Het genoemde rendement van 94% geldt bij verwarmingsbedrijf, wanneer de HR-ketel warm water maakt zakt dit terug naar 65%.
- Gebaseerd op dit rapport: https://duurzaamberggierslanden.nl/wp-content/uploads/2022/07/Rapportage-Rendement-HR-ketel.pdf
Klimaatproductenglossarium
In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium
publicatie: 20230930 aanpassing/controle: 20231215 Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie