bodemwarmtewisselaar

lange leidingen onder het maaiveld vormen een warmtewisselaar voor verwarming of koeling
lange leidingen onder het maaiveld vormen een warmtewisselaar voor verwarming of koeling

Een bodemwarmtewisselaar is een constructie waarbij bodemwarmte uitgewisseld wordt tussen de leidingen die diep in de bodem liggen en het water dat door die leidingen stroomt en gebruik wordt voor het verwarmen of koelen van een woning.

Categorie: verwarming, cv-warmtepomp, koeling
Vertaling: Engels: ground collector, ground arrays

Betekenis

Een bodemwarmtewisselaar is een vorm van een warmtewisselaar die, doorgaans, uitgevoerd is met kunststof leidingen. Die leidingen worden horizontaal over een groot oppervlakte onder het maaiveld (in de tuin), op een diepte van 1-2 meter, ingegraven of gaan verticaal in een geboorde put van doorgaans 50-100 meter diep.

Technisch gezien is de bodemwarmtewisselaar altijd een lus of een aantal lussen die samen een gesloten systeem vormen.

Het woord "wisselaar" in bodemwarmtewisselaar, slaat op het feit dat er water door de leidingen rondgepompt wordt en de warmte van de aarde overgedragen (gewisseld) wordt -via de kunststof leiding- op het water dat in de leiding stroomt.

De aarde heeft een temperatuur van circa 10°C en doordat de leidingen zeer lang zijn neemt het water in de leidingen haast dezelfde temperatuur aan als dat van de aarde. De warmte (of koude) wordt afgestaan aan een woning of gebouw.

Wanneer de bodemwarmtewisselaar gebruikt wordt voor koeling, wordt thermische energie uit de woning afgestaan aan de bodem, waarbij gebruik gemaakt kan worden van passieve koeling.

Wanneer de bodemwarmtewisselaar gebruik wordt voor verwarming, wordt de onttrokken thermische energie (warmte) uit de aarde door een cv-warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht, bijvoorbeeld 35°C. Zo'n warmtepomp is in dat geval een zogenaamde water/water warmtepomp.

Klimaatproductenglossarium

In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium


publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20231215

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >glossarium