bivalente temperatuur

bivalente

Met de bivalente temperatuur wordt bedoeld bij welke buitentemperatuur de tweede warmtebron ingeschakeld wordt.

Categorie: verwarming, cv-warmtepomp
Synoniem: bival. temperatuur

Betekenis

Hybride warmtepompen zijn bivalente systemen. Ze hebben twee (bi) warmtebronnen. De warmtepomp én de cv-ketel. De bivalente temperatuurinstelling geeft aan bij welke buitentemperatuur de tweede warmtebron ingeschakeld wordt. Bij een hybride warmtepomp is dat dus de cv-ketel.

Dat de buitentemperatuur hiervoor gekozen wordt is logisch, een (lucht/water warmtepomp) levert doorgaans minder vermogen bij een lagere buitentemperatuur én de warmtepomp heeft doorgaans (een bewust gekozen) beperkte verwarmingscapaciteit. Wanneer het buiten flink koud wordt en de woning meer toevoer van warmte nodig heeft om het warm te houden, en de warmtepomp niet voldoende vermogen heeft om in die warmtevraag te voorzien, wordt automatisch de cv-ketel ingeschakeld.

Doorgaans is de drempelwaarde zeer conservatief ingesteld. Dus hoewel de warmtepomp de woning best nog warm had kunnen houden bij een bepaalde buitentemperatuur, wordt toch (voor de zekerheid is de gedachte van de cv-monteur) de cv-ketel alvast maar ingeschakeld. Dat kost natuurlijk onnodig veel aardgas. Pas daarom deze bivalente temperatuur zelf naar beneden aan en bespaar daarmee vrijwel zeker gas. Het ergste wat je kan gebeuren is dat je merkt dat de woning niet voldoende op temperatuur blijft. Het enige wat je dan moet doen is die bivalente temperatuur even een graadje hoger zetten.

Klimaatproductenglossarium

In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium


publicatie: 20230930

aanpassing/controle: 20230930

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >glossarium