anti-legionellacyclus

anti-legionellacyclus

Een anti-legionellacyclus is een proces waarbij de boiler sterk verwarmd wordt tot minimaal 60°C waardoor eventuele legionellabacteriën zullen sterven.

Categorie: verwarming, cv-warmtepomp
Synoniem: hygiënefunctie, verhoogde tapwaterhygiëne

Betekenis

De legionellabacterië komt soms in leidingwater voor. Die kan dus ook in de boiler terecht komen. De bacterie vermenigvuldigd zich wanneer het water langdurig stil staat en de temperatuur zich tussen (ongeveer) de 25 en 45 bevindt. Het water in de boiler staat vaak urenlang stil en na een douchebeurt is de temperatuur wellicht rond de 40 graden. Dat is een ideale situatie voor legionellabacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Bij veel warmtepompen, vanwege de gebruikte techniek, is het niet mogelijk om de boiler, na een douchebeurt, op te warmen tot 60 graden Celsius. Vaak wordt de boiler maar opgewarmd tot 52-55°C (vaak ook bewust om onnodig groot stilstandverlies te voorkomen. De warmtepomp zal (bijvoorbeeld) eens per week automatisch een anti-legionella cyclus starten waarbij het water in de boiler zodanig verwarmd wordt dat eventuele legionella bacteriën sterven. Tijdens die cyclus zal, afhankelijk van het gebruikte koudemiddel het elektrisch verwarmingselement ingeschakeld worden dat leidt tot een, gedurende de cyclus, verhoogd energieverbruik.

Klimaatproductenglossarium

In dit glossarium zijn nog veel meer termen te vinden, van "aanlegthermostaat" tot "zonnecollector", zie het klimaatproductenglossarium


publicatie: 20240113

aanpassing/controle: 20241011

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >glossarium