Gemiddelde etmaaltemperaturen per weerstation downloaden en verwerken

weerstation temperatuur

Wanneer je de gemiddelde etmaaltemperatuur over de afgelopen jaren wil downloaden bij het KNMI loop je mogelijk wat probleempjes op.

In dit artikel helpen je op weg en gegeven je tips hoe je de gegevens makkelijk in een spreadsheet zoals libre office of excel kan verwerken.

Introductie

In dit artikel beschrijven we welke stappen je moet nemen om de gemiddelde etmaaltemperatuur bij het KNMI te downloaden én te verwerken in een spreadsheet waardoor ze praktisch bruikbaar zijn. De werkwijze is als volgt:

  • Ga naar de betreffende pagina van het KNMI.
  • Selecteer de gegevens die je wil downloaden en selecteer de gewenste indeling.
  • Open (of importeer) het gedownloade bestand en maak de juiste selecties tijdens het importeren.
  • Maak een extra kolom waarin je een formule plaats die de temperaturen deelt door 10 waardoor ze een "menselijk formaat" hebben.

Etmaalgemiddelde temperatuur / gemiddelde temperatuur downloaden bij KNMI

  • Ga naar deze pagina bij het KNMI.
  • Laat de "periode" leeg, of voer bij van en tot datums in, maar let op: gebruik het formaat JJJJMMDD.
  • Selecteer bij "velden" alleen "TG" (Temperatuur Gemiddeld), de etmaalgemiddelde temperatuur.
  • Selecteer bij "weerstations" het weerstation "bij jou in de buurt".
  • Selecteer bij "formaat" CSV (dat is al standaard). en klik op "bestand downloaden".

Gedownload bestand openen / importeren

Je moet nu het bestand in je spreadsheet zien te krijgen. Maar het is geen normaal excel bestand, de inhoud van het bestand in in het CSV formaat "comma separated values". Maar, een beetje vervelend, de extensie van het bestand is niet .csv zoals je zou verwachten maar .txt.

Ga naar je map met downloads en wijzig de bestandsnaam van result.txt naar result.csv en dubbelklik er daarna op om hem te openen. Als dan je spreadsheet programma het probeert te openen (excel of libre office) dan zit je doorgaans goed.

Als niet je spreadsheetprogramma opent, open dan eerst zelf een lege spreadsheet, en kies dan uit het menu importeer / import, waar dat tegenwoordig zit weet ik niet we gebruiken al een jaar of 10 niet meer excel maar libre office vandaar. Maar anders moet je maar zoeken op het internet op "import csv in excel". Nadat je het .csv bestand hebt geïmporteerd, en een pop-up venster te zien krijgt, ga je naar het volgende punt hieronder.

Tijdens het openen of importeren krijg je een melding met de vraag hoe hij het .csv formaat bestand moet behandelen. Doorgaans staat dit al goed maar controleer of bij de "seperator options" (iets van scheidingstekens in NL) fixed with uit staat (vaste veldlengte) en de "komma" aangevinkt staat. De rest je (doorgaans) negeren. Druk daarna op OK.

Opschonen en extra kolom maken

Nu staat in je spreadsheet de gegevens. Maar de eerste rijen staat vol met tekst (commentaar) en daar wil je van af. Selecteer de eerste rijen waar een # symbool voor staat en verwijder deze rijen (selecteer door de rijnummers 1 t/m 9 te selecteren met je muist en rechtermuistoets en kies delete/verwijder).

In de eerste kolom staat nu op iedere rij het getal 370, daar hebben we ook niets aan. dus klik op de eerste kolom (op de A) en verwijder die kolom.

Je ziet nu in kolom A de datums staan in het formaat JJJJMMDD en in de tweede rij het etmaalgemiddelde van de temperatuur. Maar die temperatuur staat niet uitgedrukt in graden maar in tiende graden. Dat doet het KNMI bewust, om fouten met het scheidingsteken punt en komma (internationale verwarring) te voorkomen. De komma staat als het ware verkeerd.

Ga in cel C1 staan en type daar in: =B1/10 en druk op enter.

Nu zie je in cel C1 de gemiddelde etmaaltemperatuur staan waarbij de komma wel goed staat. Nu moet je dat voor alle andere waarden daaronder ook nog doen. Dat gaat heel makkelijk:

Zorg dat je cursor in cel C1 staat. Je ziet nu in cel C1 in de rechteronderhoek een klein puntje/vierkantje staan. Dubbelklik op het vierkantje en verwonder je wat er gebeurd.

Als je het helemaal mooi wil maken, dan kopieer je de gegevens uit kolom C op kolom B met de volgende methode: selecteer kolom C (door op C te klikken), druk op ctrl-c, selecteer kolom B, druk op ctrl-shift en v (eerst control en shift indrukken en daarna pas v terwijl je ctrl en shift ingedrukt houdt) dat staat voor plakken speciaal / paste special.

Je krijgt nu een pop-up scherm en kies daar dan waarden alleen/values only of plak alleen nummers/values en druk op OK.

Selecteer daarna op kolom C en verwijder hem.

Klaar.


publicatie: 20240203

aanpassing/controle: 20240203

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­