Wat kost een kWu die gemaakt is door zonnepanelen? Een kostprijsberekening.

wit huis met blauwe zonnepanelen op het dak

Iedereen die zonnepanelen koopt weet, dat je geld kan besparen en zelfs verdienen met zonnepanelen, daarom zijn ze zo populair. De prijs van een kWu die een zonnepaneel levert is erg laag. Veel lager dan dat je die kWu uit betrekt. Maar wat is de prijs van een kWu geleverd door een zonnepaneel?

In dit artikel maken we een kostprijsberekening waardoor je een goede indruk krijgt hoe goedkoop een kWu van een zonnepaneel is. Op basis van onze calculatie ben je zelf in staat dit voor je eigen zonnepanelen uit te rekenen.

Hoe bereken we de kostprijs van een kWu uit van een zonnepaneel?

Wil je de kostprijs bereken dan moet je een aantal aannames doen. Wij hebben, op basis van meer dan 23 jaar ervaring met zonnepanelen, een voorbeeld uitgewerkt en daarbij realistische aannames gemaakt. Daarbij gaan we conservatief te werk. De werkelijk kostprijs kan in de praktijk dus nóg iets lager zijn, maar we werken altijd met de slogan "reken je niet rijk, maar wel gelukkig".

  • Levensduur zonnepanelen: 30 jaar
  • Levensduur inverter(s): 15 jaar
  • Zonnepanelen met een totaal vermogen van 7900 Wp
  • Totale aanschafprijs inclusief inverter(s) en installatie: 10.000 euro
  • Gemiddelde opbrengst in kWu per jaar: 7110 kWu
  • Vervangingskosten inverter na 15 jaar: 1400 euro

Kostprijsberekening zonnepanelen gedurende 15 jaar

Met deze berekening gaan we uit van een levensduur van 15 jaar. Dat lijkt vreemd, want zonnepanelen gaan veel langer mee, 30 jaar[1] is geen enkel probleem, ze zullen doorgaans veel ouder worden.

Maar de inverter (de omvormer) heeft niet zo'n lange levensduur. Je kan pech of geluk hebben, maar 15 jaar is voor een inverter een mooie levensduur.

Als de inverter defect raakt zal je deze vervangen. Als je een klein beetje handig bent kan je dit zelf.

Maar in dit voorbeeld kijken we wat in 15 jaar de zonnepanelen hebben opgebracht en berekenen we de kostprijs van een kWu. In de volgende paragraaf berekenen we wat de kostprijs is van een kWu als je wel de inverter vervangt en dan een berekening waarbij de zonnepanelen 30 jaar elektriciteit opwekken.

Niet alleen zal de inverter defect raken, maar mogelijk laat je de zonnepanelen eens in de drie jaar schoonmaken. Wij hebben dit in de berekening niet meegenomen. Een keertje het dak op, dat is (toevallig) bij ons erg makkelijk en kunnen we de zonnepanelen zelf schoonmaken, als het al nodig is.

Formule berekenen kWu prijs zonnepanelen

aanschaf zonnepanelen + onderhoud en reparatiekosten
kWuzonnepaneel= ────────────────────────────────────────────────────
opbrengst zonnepanelen per jaar in kWu x levensduur

We gaan op basis van bovenstaande formule de kostprijs van één kWu berekenen van de zonnepanelen bij een levensduur van 15 jaar.

Stap 1: We gaan in dit voorbeeld uit dat we geen reparatiekosten hebben, dat komt pas ná die 15 jaar. Een onderhoudskosten voor het schoonmaken hebben we in dit voorbeeld niet. Dus bovenaan de streep staat 10.000 euro

Stap 2: Hoeveel kWu leveren de zonnepanelen op gedurende 15 jaar? Onze conservatieve inschatting is dat in ons voorbeeld de zonnepanelen per jaar 7110 kWu opleveren (we gebruiken daarbij een vuistregel: opbrengst in kWu is 90% van de Wp waarde van de zonnepanelen, in dit geval 7900 Wp x 0,9 = 7110 kWu/jr). Gedurende 15 jaar is dat dus 15 x 7110 = 106650 kWu.

Stap 3: Nu delen we de aanschafprijs door de totale opbrengst in kWu gedurende die 15 jaar en dan komt daar de kostprijs van uit van één kWu gedurende die 15 jaar. Dat wordt dan 10.000 euro / 106650 kWu = 0,09376465 euro/kWu afgerond 9 eurocent per kWu

Kostprijsberekening zonnepanelen gedurende 30 jaar

Als we na 15 jaar geconfronteerd worden met een defecte inverter en die laen vervangen voor 1000 euro (zelf doen is dus goedkoper), dan neemt de totale investering toe van 10.000 naar 11.000 euro.

Als we dan de kostprijs berekening maken over 30 jaar dan kost een kWu van een zonnepaneel: (10000 + 1000 euro) / (30 x 7110 kWu) = 0,051570558 euro per kWu of afgerond 5 eurocent per kWu.

Conclusie

Op dit moment[1] kost elektriciteit van een energieleverancier circa 23 eurocent per kWu. Dan is 9 cent voor een kWu van de zonnepanelen al héél goedkoop, laat staan 5 eurocent per kWu als je rekent met een levensduur van 30 jaar. Daar kan geen energieleverancier tegen op.

Met dit soort lage kWu bedragen kan je heel goedkoop je huis verwarmen of het tapwater in je boiler opwarmen met een warmtepomp.

Daarom halen we altijd één van onze tegeltjeswijsheden aan als we het hebben over de vervanging van een cv-ketel voor een warmtepomp (en eventueel een warmtepompboiler):

Met zonnepanelen kan je wel elektriciteit besparen, maar geen gas. Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp is dus een erg interessante combinatie.

Lees hier meer over in dit artikel.

  1. Zonnepanelen gaan zelden kapot. Zonnepanelen kennen wel een natuurlijke degradatie. Ieder jaar zullen ze iets minder elektriciteit opwekken. De fabrikanten geven doorgaans een garantie dat na 25 jaar de opbrengst nog minimaal 90% is van de oorspronkelijke waarde. Dit is ook de reden dat we de opbrengst van de zonnepanelen (opbrengt per jaar is 90% van de Wp waarde) conservatief hebben genomen.
  2. Wij passen dit tarief niet iedere dag aan, dit is de prijs van een kWu als je deze koopt bij een energieleverancier (op basis van een variabel contract, dus niet een vaste prijs voor een of meerdere jaren). We hebben dat voor het laatst gecontroleerd / aangepast op 20240630.

publicatie: 20240219

aanpassing/controle: 20240301

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >elektriciteit >zonnepanelen