Thuisbatterij met stekker

Ben je wars van aanpassingen in de meterkast, of mag je niets aan de meterkast veranderen omdat je de woning huurt? Dan kan je toch gebruik maken van een thuisbatterij, maar dan in de uitvoering "met stekker", zoals HomeWizard die levert.
Je stopt gewoon de stekker er in
In sommige situaties is het niet mogelijk of ongewenst om een aparte elektriciteitsgroep aan te leggen naar de meterkast voor het gebruik van een thuisbatterij.
In dat geval is een thuisbatterij "met stekker"[1] een oplossing. Want normaal heeft een thuisbatterij geen "stekker" maar een vaste aansluiting (met een werkschakelaar), net als een zonnepaneelomvormer.
Zo'n thuisbatterij "met stekker" kan je in principe in ieder willekeurig stopcontact steken. Daar over later meer.
Maar dit gemak heeft wel zijn beperkingen. De accucapaciteit is meestal beperkt (we zagen 1,5 en 2,7 kWu), maar ook het te leveren vermogen. In de elektriciteitswet is opgenomen dat apparaten "met stekker" die elektriciteit produceren, een maximum vermogen mogen leveren van 800 Watt. Waarom die beperking bestaat leggen we uit in dit artikel.
Een "normale" thuisbatterij heeft een grotere accucapaciteit, vaak 5 kWu of meer en het maximaal te leveren vermogen begint bij circa 2000 Watt en gaat door tot meer dan 10.000 Watt.
800 Watt vermogen, maar dat is toch veel te weinig?
Je zal je wellicht afvragen, als deze thuisbatterij maar 800 Watt kan leveren, dat is toch onbruikbaar? Als je bijvoorbeeld een waterkoker aanzet dan gebruikt die al 2400 Watt, dus schiet een thuisbatterij van 800 Watt toch enorm te kort? Dat gaat toch niet werken?
Het antwoord zal je verbazen, dat heeft wel nut, en dat gaat wel werken. We leggen dat aan de hand van een voorbeeld uit.
Stel dat je sluipverbruik 50 Watt is, dan zal in de avond en nacht deze thuisbatterij met gemak die 50 Watt kunnen leveren. Als je een tv aanzet die 100 Watt opneemt, dan zal de thuisbatterij ook dié energie leveren. Tot zover komt alles uit de accu van de thuisbatterij dus registreert je elektriciteit geen gebruik. Dat wordt ook wel "nul op de meter" genoemd, en dat is waar de thuisbatterij naar streeft.
We benadrukken, streeft, want als je ook de waterkoker aanzet, en die neemt 2400 Watt op, dan is je verbruik op dat moment 50 + 100 + 2400 = 2550 Watt. Je thuisbatterij streeft wel naar nul-op-de-meter, maar dat gaat nu even boven zijn pet. Want op dat moment zal hij zijn maximum vermogen van 800 Watt leveren.
Je komt dus 2550-800=1750 Watt te kort. En nu komt de "truc", dat te kort wordt geheel automatisch uit het net opgenomen. De slimme meter meet dan een verbruik van 1750 Watt, terwijl je vroeger 2550 Watt afnam.
De thuisbatterij zorgt dus wel degelijk dat je minder elektriciteit uit het net opneemt. En die elektriciteit komt uit de accu en is feitelijk tijdelijk opgeslagen zonne-energie van je eigen panelen.
Zodra het waterkoken klaar is, daalt het opgenomen vermogen in dit voorbeeld weer tot 150 Watt en levert de thuisbatterij ook 150 Watt om dat verbruik te dekken.
Toch nuttig
Hoewel dit type thuisbatterij zijn beperkingen heeft, is hij toch heel nuttig. Met 800 Watt zal je ruimschoots je sluipverbruik en verbruikers met beperkt opgenomen vermogen uit eigen accu kunnen opvangen in avond en nacht (zolang de accucapaciteit dat toelaat).
Het sluipverbruik, is sterk afhankelijk van wat je zoal aan hebt staan.
Bij sluipverbruik moet je denken aan (vermogensopname als indicatie): internetrouter (10 Watt), deurbel met camera (3 Watt), access point (10 Watt), buitenlamp (6 Watt), standby verbruik van oven (2 Watt), radio (10 Watt), cv-ketel standby; verwarmd even niet (5 Watt), warmtepomp in standbystand (40 Watt).
Daarnaast heb je apparaten met die een beperkt vermogen opnemen en goed gevoed kunnen worden uit dit type thuisbatterij. Het gaat dan vooral om die verbruikers die de hele dag aan staan of grote delen daarvan. Denk daarbij aan vloerverwarmingspomp (80 Watt), cv-ketel in verwarmingsstand (80 Watt), televisie (100 Watt), mechanische ventilatie (75 Watt), Koelkast (50 Watt), Vriezer (50 watt) en ledverlichting (30 Watt).
Als je alleen al het verbruik van de mechanische ventilatie neemt (we nemen 12 uur als tijd die de thuisbatterij moet overbruggen vanwege afwezigheid zonneschijn): 75 x 12 uur = 900 Wattuur (0,9 kWu). En je telt daar bijvoorbeeld een vloerverwarmingspomp bij op: 80 Watt x 12 uur = 96 Wattuur (0,96 kWu), dan hebben alleen die twee al een energieverbruik van 1,86 kWu. Een completere lijst met apparaten en hun vermogensopname en verbruik tref je hier aan.
Een thuisbatterij "met stekker" heeft een beperkt vermogen van bijvoorbeeld 2,7 kWu, dan zie je dat deze kleine verbruikers en sluipverbruik mooi opgevangen kunnen worden door deze thuisbatterij. Het heeft dus wel degelijk nut.
Maar het klopt, als de warmtepomp aangaat, of de koffiezetmachine, waterkoker, oven of als je inductief gaat koken, dan worden hele grote vermogens opgenomen. De thuisbatterij kan op dat moment wel "een bijdrage leveren" maar die is dan heel beperkt. Maar dat is niet erg, daar is hij niet voor bedoeld, maar juist voor die kleine verbruikers.
Ik wil meer
Wil je meer vermogen en/of meer accucapaciteit dan is het mogelijk om meerdere van deze thuisbatterijen te gebruiken. Levert één thuisbatterij met stekker 800 Watt en heeft een capaciteit van 2,7 kWu, gebruik je twee van die thuisbatterijen, dan is het maximum te leveren vermogen 1600 Watt en de accucapaciteit 5,4 kWu.
Mocht je de thuisbatterij met stekker in ieder willekeurig stopcontact steken, wanneer je er meer gebruikt dan geldt er een beperking en dat heeft met de (brand)veiligheid te maken, dat de bestaande bekabeling in je woning niet overbelast wordt. Daarover later meer.
Bij gebruik van meerdere van dit type thuisbatterijen moet iedere thuisbatterij "in een aparte groep zitten". In je meterkast zit een groepenkast. Daar wordt de elektriciteit verdeeld over meerdere groepen en iedere groep heeft een eigen automaat (zekering).
In jouw meterkast zitten bijvoorbeeld vier groepen. Die vier groepen zijn dan verbonden met diverse ruimtes/stopcontacten. Bijvoorbeeld: woonkamer, hal/keuken, slaapkamers en zolder.
Heb je één thuisbatterij dan mag je hem overal in steken. Gebruik je er twee, dan mag de tweede niet in dezelfde groep zitten als de eerste. Is de eerste bijvoorbeeld gekoppeld aan een stopcontact in een slaapkamer, dan moet de tweede gekoppeld worden op de groep van de zolder. Wil je een derde aansluiten dan moet dat in bijvoorbeeld de woonkamer. Een vierde kan je koppelen aan de laatst overgebleven groep de hal/keuken. Dat is dan het maximum.
Heb je zes groepen, dan kan je op dus uitbreiden tot maximaal zes thuisbatterijen.
Als je meerdere thuisbatterijen gebruikt, overtuig je dan voor 100% dat iedere thuisbatterij op een aparte groep aangesloten zit. De makkelijkste manier is om dit te controleren door de bewuste groep uit te zetten en te controleren of de thuisbatterij ook uitstaat.
Wellicht denk je, waarom wordt die beperking opgelegd, en wie controleert dat of ik dat daadwerkelijk doen?
De reden dat je dit moet doen heeft met brandveiligheid te maken. Het is een behoorlijk complex verhaal, maar geloof ons, een technicus begrijpt het meteen als we dit zouden uitleggen en zal zeggen "natuurlijk moet je niet meer dan één zo'n thuisbatterij met stekker aan één elektriciteitsgroep koppelen". Wil je het naadje van de kous weten, lees dan dit artikel.
Merken en modellen "thuisbatterij met stekker"
Het aanbod van thuisbatterijen met stekker is beperkt. In dit overzicht krijg je een indruk welke modellen verkrijgbaar zijn.
Bekijk ook het aanbod balkoncentrales in dit overzicht, die functioneren ook als een thuisbatterij met stekker, alleen kan je daar ook nog (een paar) zonnepanelen op aansluiten, maar dat is niet verplicht. Wel moet je opletten dat sommige van de balkoncentrales niet de NOM modus (nul op de meter) ondersteunen (dat vindt je terug in ons overzicht in de kolom "werkingsmodi"), maar bieden een veel simpelere (maar minder gewenste) TOUP modus, de time of use power. Daarbij moet je handmatig instellen hoeveel vermogen de balkoncentrale moet leveren terwijl je verbruik over de dag constant fluctueert.
Overbelasten van bestaande bekabeling?
We schreven dat verkeerd gebruik van dit type thuisbatterij kán leiden tot overbelasting van de 230 Volt huisbekabeling. Dat zal je wellicht bevreemden want de thuisbatterij kan maar 800 Watt leveren. En op een normale elektriciteitsgroep met een 16 Ampère automaat (zekering) kunnen apparaten met een vermogen tot 16 Ampère x 230 Volt = 3680 Watt zonder overbelasting gebruikt worden[2]. Dus wat nou overbelasting?
Die reactie is begrijpelijk maar er zit een addertje onder het gras. Om dat te doorgronden hebben we een uitgebreid artikel geschreven die je stap voor stap meeneemt en uitlegt waarom deze 800 Watt beperking in het leven is geroepen (en die geldt niet alleen in Nederland een België).
- We zijn een beetje ambivalent in het gebruik van het woord "steker". Want veel mensen zeggen en schrijven "stekker", maar dat is een germanisme. Het woord steker komt van de beweging die je met dat ding maakt, je steekt het ergens in, steken dus, daarom steker. Maar we lezen dat het woord steker al gezien wordt als ouderwets taalgebruik, daarom hebben we achteraf in de artikelen dit grotendeels aangepast naar stekker. De taalpurist krijgt hierin pijn van in zijn buik, fout gebruik wordt beloond. Maar ach, zo gaat dat met taal. Als iedereen het over "handvaten" heeft terwijl het overduidelijk "handvatten" moet zijn, dan wordt op een gegeven moment "handvatten" ook juist gerekend. Dat zal mogelijk ook gebeuren met bijvoorbeeld "ten alle tijde" terwijl het "te allen tijde" moet zijn. Overigens, je kan ook flink commentaar hebben op ons taalgebruik, we weten dat we veel fouten maken, en over de stijl zal menigeen ook struikelen. Dat weten we, we doen ons best en we leren iedere dag. Mocht je toalvauden in onze artikelen zien staan, dan stellen we een berichtje erg op prijs.
- We houden het hier expres simpel. Een zekering van 16 Ampère zal niet bij 16 Ampère er uit klappen, daar is wat meer stroom voor nodig gedurende een bepaalde tijd. Maar dat wordt een, voor dit artikel, veel te technisch verhaal over zekeringen of automaten met een B of C karakteristiek.
Problemen met een 1-fase thuisbatterij bij een 3-fase aansluiting?

Veel toekomstige thuisbatterij-eigenaren maken zich zorgen dat de thuisbatterij maar op één fase werkt en dat dit problemen oplevert met een driefase aansluiting. Want dan zal je op één fase terugleveren en tegelijkertijd elektriciteit geleverd krijgen over de andere twee fases. Nul-op-de-meter gaat dan niet werken, denken ze. In dit artikel leggen we alle details uit en brengen we het goede nieuws: het werkt gewoon zoals je zou hopen!
Overzicht van veelverkochte thuisbatterijen en hun reviews

Een goede oriëntatie op thuisbatterijen begint bij een overzicht van veel verkochte fabrikanten en modellen met links naar reviews van de betreffende modellen.
Met de kieswijzer gemakkelijk de juiste thuisbatterij kiezen

Een thuisbatterij kiezen die voor jouw situatie geschikt is blijkt lastig. Met de kieswijzer maak je in een paar stappen de keuze voor de juiste type thuisbatterij.
publicatie: 20240916
aanpassing/controle: 20250208
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie