Thuisbatterij kieswijzer: waar kan je uit kiezen en waar moet je op letten?
Als je een thuisbatterij wil kopen zal je merken dat er veel keuze is. Op het eerste oog lijken al die thuisbatterijen op elkaar, maar schijn bedriegt. Je zal fundamentele keuzes moeten maken bij de aanschaf. Met onderstaand stappenplan zullen we je helpen bij het maken van die keuzes.
Introductie
In onderstaande kieswijzer (stappenplan) proberen we de enorme keuze aan thuisbatterijen te beperken tot modellen met specifieke eigenschappen. Na het doornemen van dit stappenplan heb je die grote keuze aanzienlijk beperkt tot "bepaalde soorten" die goed bij je passen. Dát maakt het simpeler.
Stap 1: wat voor zonnepaneelinstallatie heb je?
Een thuisbatterij is een logische toevoeging aan je zonnepanelen. De overtollige zonne-energie die je anders teruglevert aan het net sla je op in een accu en kan je in de avond en nacht weer gebruiken. Daarmee beperk je het elektriciteitsverbruik uit het net aanzienlijk en stijgt je zelfvoorzienendheid voor wat betreft elektriciteit.
Maar het soort zonnepaneelinstallatie kan je keuze in de soorten thuisbatterijen beperken. Mogelijk vallen dus bepaalde soorten af. Dat maakt het kiezen wel makkelijker.
Feitelijk wordt in deze stap bepaald of je, naast de "normale" thuisbatterij, óók de mogelijkheid hebt om te kiezen voor een hybride omvormer met accu. Niet dat die superieur is, want de normale thuisbatterij heeft ook voordelen, maar je kan het op zijn minst overwegen.
Heb je nog geen zonnepanelen, maar wil je die wel hebben én je overweegt om (in de toekomst) een thuisbatterij aan te schaffen, dan is ben je snel klaar, dan is een hybride omvormer de meest logische keuze. Hoewel dat niet móet, je kan ook kiezen voor een "normale" thuisbatterij, lees dan door bij stap 3.
Heb je zonnepanelen met micro-omvormers (die omvormers zijn onder je panelen gemonteerd), dan valt de keuze voor een hybride omvormer met accu af[1]. Kies voor een "normale" thuisbatterij, niet een hybride. Lees door bij stap 3.
Heb je zonnepanelen met optimizers, zoals die gebruikt worden door Solar Edge, dan zijn er twee opties:
- Je kiest voor een hybride omvormer met accu van het zelfde merk als je huidige zonnepaneelomvormer, dan ben je nu klaar, je keuze is gemaakt. Ga naar de laatste stap
- Je kiest voor een "normale" (geen hybride) thuisbatterij. Lees verder bij Stap 3.
Stap 2: Wel of geen hybride omvormer?
Je bestaande zonnepanelen zijn aangesloten aan een centrale zonnepaneelomvormer, ook wel stringomvormer genoemd. De meest voor de hand liggende keuze zou zijn om de thuisbatterij samen te laten werken met die zonnepaneelomvormer.
Dat samenwerken met je bestaande zonnepaneelomvormer kunnen thuisbatterijen in principe allemaal. Je hebt dan twee apparaten, de zonnepaneelomvormer en de thuisbatterij. Die thuisbatterij hoeft niet naast de zonnepaneelomvormer te staan. In principe is plaatsing overal mogelijk. Bedenk wel dat als de thuisbatterij zwaar belast wordt, brommende geluiden en/of geluid van een ventilator hoorbaar mogelijk is.
Hoewel de keuze niet zo voor de hand ligt, maar je kán overwegen om te kiezen voor een hybride omvormer met accu (hybride=samengesteld). Dat is een apparaat die de zonnepaneelomvormer én de thuisbatterij in één apparaat combineert.
Waarom je zou kiezen voor een hybride omvormer en welke voor- en nadelen die hebben ten opzichte van de thuisbatterij beschrijven we in dit artikel.
Maak nu een keuze voor wel of geen hybride omvormer.
- Je kiest om de bestaande zonnepaneelomvormer te behouden, dan moet je dus bij je keuze de hybride omvormers negeren. Lees verder bij stap 3.
- Je kiest voor een hybride omvormer met accu. Dan is die keuze gemaak, ga naar de laatste stap. Maar let op: deze keuze is alleen maar mogelijk, zoals we al eerder schreven, bij een zonnepaneelinstallatie zonder micro-omvormers of optimizers.
Stap 3: Aanpassingen in de meterkast?
Een thuisbatterij heeft geen steker die je in een wandcontactdoos steekt. Net als bij zonnepanelen, wordt de thuisbatterij "vast" (zonder steker) aangesloten met een aparte kabel die naar je meterkast gaat en op een eigen elektriciteitgroep aangesloten wordt. Vergelijkbaar met wat gebeurd is bij de installatie van de zonnepanelen. Aanpassingen in je meterkast zijn dus noodzakelijk. Maak nu je keuze:
- Je hebt geen moeite dat aanpassingen in de meterkast uitgevoerd moeten worden en een aparte kabel naar de thuisbatterij getrokken wordt. Lees verder bij stap 4.
- je wil absoluut geen aanpassingen in de meterkast. Kies dan voor een "thuisbatterij met steker", die heeft geen aparte elektriciteitsgroep nodig. Je steekt de steker in een stopcontact naar keuze en klaar. Dat beperkt wel sterk je keuze. Op het moment van schrijven kennen wij twe fabrikanten die zo'n "thuisbatterij met steker" leveren. Je keuze is nu gemaakt, ga naar de laatste stap.
Stap 4: Wel of geen eilandbedrijf (noodstroom)?
Een normale thuisbatterij zal bij uitval van het elektriciteitsnet ook uitvallen en geen elektriciteit leveren, net als dat nu ook gebeurd bij je zonnepanelen. Maak nu je keuze:
- Je denkt, het net is erg betrouwbaar en valt vrijwel nooit uit. Ik heb geen problemen om zonder elektriciteit te zitten, ondanks dat ik een thuibatterij bezit. De thuisbatterij hoeft dus geen eilandbedrijf te ondersteuen. Doet hij dat wel, dan maak je daar geen gebruik van. Ga naar stap 5.
- Ik wil graag bij een netspanningsuitval dat de thuisbatterij (een deel) van de apparaten blijft voorzien van elektriciteit. Beperk de keuze tot modellen met eilandbedrijf functie. Ga naar stap 5.
Stap 5: driefase aansluiting?
Heeft jouw woning geen driefase aansluiting, dan is onderstaande niet relevant, ga dan naar de laatste stap.
Heeft jouw woning een driefase aansluiting, dan is het logisch om een thuisbatterij te nemen met een driefase aansluiting. Maar strikt genomen is dat niet noodzakelijk.
In het artikel over de 1- of 3-fase aansluiting van de thuisbatterij of hybride omvormer geven we informatie over dit onderwerp. Maak op basis daarvan een keuze en ga dan naar de laatste stap hieronder.
Laatste stap: vermogen en accucapaciteit
In het voorgaande heb je bepaalde keuzes gemaakt. Dus het aantal modellen waar je uit kan kiezen beperkt. Blijven nog een paar punten over die je aandacht nodig hebben.
Als eerste waar je op kan letten is dat het prettig zou zijn als de thuisbatterij achteraf voorzien van een extra accu om de accucapaciteit uit te kunnen breiden.
Daarnaast is het bij sommige thuisbatterijen mogelijk om in de winter, als je de accu niet kan volladen met eigen zonne-energie, dit uit het net te betrekken als de prijs laag is. Wellicht biedt men ook de mogelijkheid om te handelen in elektriciteit, de accu laden als de elektriciteitsprijs laag is, en weer te verkopen als de prijs hoog is. Reken je bij het laatste niet rijk, het gaat om kleine bedragen en herbergt ook een risico.
Dat blijven nog nog twee keuzes over. Dat betreft de benodigde accucapaciteit en het maximaal te leveren vermogen van de thuisbatterij.
Dat zijn behoorlijk lastige keuzes en we hebben daar twee aparte artikelen over geschreven. Lees daarom met aandacht over de keuzes die te maken zijn met betrekking tot de accucapaciteit en het maximum vermogen van de thuisbatterij.
Een paar laatste tips. Let er op of de thuisbatterij, zoals jij die wil gebruiken, afhankelijk is van het internet. Het zou vervelend zijn als bij uitval van het internet (of faillissement van de fabrikant) ook de thuisbatterij niet meer werkt. Daarnaast, ben je verplicht om een bepaald abonnement aan te schaffen?
Zo zijn er bedrijven die voor je, tegenbetaling van een bepaald maandbedrag, voor jou handelen op de elektriciteitsmarkt en daarbij gebruik maken van jouw accucapaciteit. Op dat moment heb je geen volledige zeggenschap over je eigen accu.
- Hybride omvormers hebben een "gen" aansluiting. Die is bedoeld om een generator (aggregaat) op aan te sluiten. Die zou eventueel gebruikt kunnen worden voor het aansluiten van micro-omvormers, maar als je dat alleen maar doet dan ga je voorbij aan het doel van een hybride omvormer. Die gebruik je juist om geen inverter/omvormers te gebruiken voor je zonnepanelen, maar de zonnepanelen met de gelijkspanningsaansluiting rechtstreeks op de hybride omvormer aan te sluiten. Dus "als extra" zijn micro-omvormers mogelijk wel aan te sluiten, maar dan altijd naast de zonnepanelen die je rechtstreeks aansluit om de hybride omvormer.
publicatie: 20240916
aanpassing/controle: 20240916
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie