Aanloopstroom problemen in relatie tot thuisbatterijen

Dit artikel is alleen van toepassing als je een thuisbatterij in eilandbedrijf (noodstroom / off-grid / ups) gebruikt. In dat geval krijg je mogelijk te maken met het fenomeen inschakelstroom dat je bij netbedrijf / on-grid nog nooit voor een probleem heeft gezorgd.
Een aanloopstroom is een kortdurende stroom die vele malen hoger is dan de stroom die zal vloeien als het apparaat eenmaal aanstaat. Je zou kunnen zeggen dat het apparaat moeite heeft met starten en dát vraagt een zeer hoge stroom.
Het is die kortdurende hoge stroom, de aanloopstroom, die zo hoog kan zijn dat dat de thuisbatterij deze niet kan leveren en in alarm gaat (zich zelf uitschakelt om een defect te voorkomen).
Aanloopstroom
Laten we beginnen uit te leggen wat een aanloopstroom is. Stel je schakelt een waterkoker in die een vermogen heeft van 2300 Watt. Dan verwacht je dat hij ook daadwerkelijk 2300 Watt uit het net opneemt en in het geval van een waterkoker is dat ook zo. De stroom is dan 3200 Watt / 230 Volt = 10 Ampère.
Maar bij bepaalde apparaten doet zich een vreemd fenomeen voor. Als voorbeeld een vriezer. Kijken we op het typeplaatje dan lezen we 230 Volt - 115 Watt, dus 0,5 Ampère. Dan verwacht je ook dat hij 0,5 Ampère stroom trekt uit het net. Dat doet hij ook wel -als hij eenmaal een tijdje aanstaat- maar tijdens de eerste seconden is dat een veelvoud van die 0,5 Ampère.
Hoeveel keer groter de stroom zal zijn is afhankelijk per model en fabrikant, maar denk aan een factor tussen de 4 en 10 keer. Dat is dus de aanloopstroom.
Of jouw beoogde thuisbatterij deze aanloopstroom kan leveren zal je moeten onderzoeken. Kijk dan niet alleen naar het piek vermogen dat geleverd kan worden, maar vooral gedurende hoeveel tijd dat kan.
De marketingafdelingen zijn soms lekker bezig en geven, we geven maar een fictief voorbeeld, een piekwaarde die tien keer hoger ligt dan de nominale waarde, maar dan wel beperkt tot 10 milliseconden. Kijk, daar heb je niets aan. Als men een piekwaarde opgeeft bij een duur van een aantal seconden, bijvoorbeeld 5 of 10 seconden, dan heb je daar in de praktijk wat aan.
Welke apparaten hebben een grote aanloopstroom?
Alle apparaten met een transformator en/of een elektromotor kennen een aanloopstroom. Een transformator (die tegenwoordig niet veel meer gebruikt worden) kan tot wel 50 keer zijn nominale stroomopname hebben tijdens het inschakelen.
Voorbeelden van redelijk alledaagse apparaten met een elektromotor zijn een stofzuiger, airco, koelkast, vriezer, warmtepomp maar ook bij haakse slijper, cirkelzaag, hydrofoor of waterpomp.
publicatie: 20241209
aanpassing/controle: 20250111
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie